Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach i adrenalin. Stezka odvahy láká do Chlumce na obří brouky

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. června 2017
23:40

Na obří brouky láka nově Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou. Zájemci uvidí pavouka nebo třeba kudlanku v nadživotní velikosti. Zatímco děti si to užijí, podle psychologa budou mít s adrenalinovou zábavou problém spíš dospělí.

V Chlumci nad Cidlinou otevřeli novou atrakci. Pod názvem Hmyzákov se tady návštěvníkům představila expozice brouků v nadživotní velikosti. Hmyzí stezka odvahy ukazuje přitom brouky hodně zblízka.

Děti na procházce zažily nadšení, ale i strach. „Bylo to dobré, kdybych tak velké brouky viděla ve skutečnosti, určitě bych se lekla, bylo to opravdu jako živé,“ říká Tereza, která Fajnpark navštívila v pátek, kdy sem zavítaly především školky a školy. „Mně se to hodně líbilo, bylo to zajímavé a hrozně velké, některých věcí jsme se bála,“ zmínila zas Bára, Terezina spolužačka.

Maminky by neměly většinou problém pustit své ratolesti mezi makety obřích brouků. „Když dětem vysvětlíme, co to je, tak by nemusel být problém. Někdy mám pocit, že my maminky děti až příliš ochraňujeme. Samozřejmě je třeba přihlédnou k individualitě dítěte,“ řekla Zuzana Beňová.

„Naše tříletá dcerka by se asi bála. Starší syn měl dlouho hrůzu z mnohem menších modelů mravenců, kteří jsou v pražské zoo, nechtěl kolem ani projít,“ uvedla Blanka Soldánová. Podle dalších maminek je důležité nepřenášet vlastní děsy na děti. 

Psycholog: Problém budou mít spíš rodiče

„Parky a podobná zařízení hledají něco, čím se odlišit. Lidé nemají k pavoukům a broukům nějaký zvláštní blízký a vřelý vztah, je to taky trochu adrenalin. Je tam nějaká odvaha, překonání sebe sama,“ uvedl pro Blesk.cz psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.

Víc než děti by se mohli bát rodiče. „Ze strany parku jde o celkem promyšlený krok. Problém budou mít spíš rodiče než děti. Malí návštěvníci velmi rychle zareagují, menší děti dají hned najevo, jestli to toho půjdou, nebo ne. Ovšem starostlivější rodiče budou předem řešit, jestli s tím děti nebudou mít problém,“ zmínil Kulhánek.

Oblečení, parfém i nápoje: Co všechno vosy táhne k lidem

Video Oblečení, parfém i nápoje: Co všechno vosy táhne k lidem. - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Podle Kulhánka je také možné, že děti při návštěvě překonají samy sebe a své obavy. „Jako dětský psycholog bych se toho nebál. Myslím si, že jsou hračky a situace, které jsou škodlivější nebo u kterých bych měl větší pochybnost. Tady dítě spontánně zareaguje a dá vědět, zda je mu to protivné a jestli má strach. Nebo nějaký třeba malý strach překoná a bude to pro něj spíš dobrodružství,“ dodal psycholog.

Pavouk, beruška i bojující mravenci

Samotná stezka má zábavný i naučný charakter a tvůrci ji zasadili do Polabské nížiny. Na procházce návštěvník najde 19 známých druhů hmyzu. Zájemci tak poznají nejen drobné živočichy, ale dozvědí se i něco víc z jejich života.

Na vycházce narazí lidé třeba na pavouka, berušku, motýly nebo bojující mravence. Při otevření dorazily hlavně mateřské a základní školy. „Zatím přišly mateřské školky a školy. V principu platí, že stezka Hmyzákov může být i trochu strašidelná,“ řekl pro Blesk.cz Roman Švec z Fajnparku.

Je libo obří pavouk? Je libo obří pavouk? | Fajnpark

„Napoprvé přišlo asi 600 lidí. Dětem se to líbilo, byly spokojené a říkaly, že určitě přijdou na další návštěvu,“ zmínil Švec. S nápadem přišel už před několika lety, jeho realizace trvala zhruba rok. „Chtěli jsme vymyslet něco originálního, co ještě není v republice. Budovali jsme Dinoprales, kde máme figuríny pohyblivých dinosaurů. A napadlo nás poprosit firmu, která dinosaury vyráběla, jestli by ve větším měřítku dokázala vyrobit hmyz,dodal Švec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 12. června 2017 08:27 )

Fajnpark v Chlumci - skvělé místo pro děti i dospělé. Můžu jenom doporučit

Zobrazit celou diskusi