Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po vraždě Kimova bratra Malajsie vůči KLDR přitvrdila a zavádí víza

Autor: ČTK, deb - 
2. března 2017
08:45

Malajsie z bezpečnostních důvodů zruší bezvízový styk se Severní Koreou. Dva týdny po vraždě bratra severokorejského vůdce v malajsijské metropoli, z něhož jsou obviňovány severokorejské tajné služby, to podle státní tiskové agentury Bernama oznámil malajsijský vicepremiér. Generální prokurátor prokurátor Apandi Ali ve čtvrtek oznámil, že Severokorejec zadržený v souvislosti s atentátem bude propuštěn a deportován do KDLR.

Malajsie se dostala do pře s KLDR kvůli smrti Kim Čong-nama, který zemřel 13. února krátce poté, co na něj dvě ženy na letišti v Kuala Lumpur nastříkaly nervový plyn VX, který OSN řadí mezi chemické bojové látky. Obě ženy – Indonésanka a Vietnamka – už byly zadrženy a obviněny z vraždy, zatímco malajsijské úřady pátrají po skupině Severokorejcích považovaných za organizátory smrti bratra Kim Čong-una.

Kromě obou žen Malajsie zadržela dva muže – Malajsijce, který je na svobodě na kauci, a jednoho Severokorejce, který se ocitl ve vazbě. Generální prokurátor ve čtvrtek oznámil, že proti tomuto muži není dost důkazů a že bude v pátek deportován do KLDR. Muž byl zatčen na letišti 17. února. Měl u sebe pracovní povolení, jehož platnost podle agentury Reuters vypršela 6. února. Proč byl považován za podezřelého v případě vraždy, není jasné.

Malajsijský vicepremiér ve čtvrtek oznámil, že Severokorejci budou potřebovat víza od pondělka 6. března. Dosud mohli v Malajsii pobývat 30 dní bez víz.

Jižní Korea a Spojené státy dospěly k závěru, že za smrtí Kim Čong-nama stojí tajné služby KLDR. Pchjongjang odmítá uznat, že mrtvým byl skutečně bratr vůdce země, označuje malajsijské vyšetřování za zmanipulované a snaží se docílit okamžitého vydání těla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi