Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump o zákazu pro muslimy: I špatný středoškolák by rozhodl v můj prospěch

Autor: nka, ČTK - 
8. února 2017
16:25

Americký prezident Donald Trump se ve středu opět postavil za svůj dekret, který zakazuje vstup občanů sedmi muslimských států na území USA. Zdůraznil, že americkému prezidentovi přísluší pravomoc kontrolovat, kdo může vstoupit na území Spojených států. Poté přečetl úryvek z americké legislativy a dodal, že „i špatný středoškolák“ by rozhodl v jeho prospěch. 

„Nejde jen o mě. Jde i o Obamu, Ronalda Reagana, jakéhokoliv prezidenta. Udělal jsem to kvůli bezpečnosti,“ řekl Trump během vystoupení před zástupci policie ve Washingtonu. „Kvůli bezpečnosti našeho národa, bezpečnosti našich občanů, aby nepřišli lidé, kteří nám ublíží,“ dodal podle CNN s tím, že jeho dekret byl napsán dobře a nepřekračuje americkou ústavu.

Americký prezident podepsal koncem ledna nařízení, jímž na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí (Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu), u Syřanů opatření platí na dobu neurčitou. Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Trumpův výnos vzbudil širokou kritiku a četné protesty doma i v cizině. Proti nařízení se vyslovili i soudci v několika státech USA a jeho platnost dočasně pozastavil federální soudce James Robart. Jeho předběžné opatření je platné do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti Trumpovu dekretu podal generální prokurátor státu Washington Bob Ferguson.

Hunt ( 8. února 2017 20:05 )

repelos:Co to meleš za nesmysly, pablbe!

MILLLIS ( 8. února 2017 18:00 )

To jsem rad, ze mi nikdo muj nazor nebere... ale nejak me nedoslo, co ma s tematem co do cineni vlastizrada....

MILLLIS ( 8. února 2017 17:51 )

Spatny stredoskolak by mozna dal panu Trumpovi za pravdu, ale dobry univerzitni studentd urcite ne.. A ted me ukamenujte

Zobrazit celou diskusi