Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslimové versus Trump 2:1. Stopnutý zákaz cestování neoživilo ani odvolání

Autor: ČTK, hrk - 
5. února 2017
10:20

Neúspěšně se americké ministerstvo spravedlnosti odvolalo proti soudnímu rozhodnutí, které dočasně zablokovalo dekret prezidenta Donalda Trumpa. Ten zakazoval občanům sedmi převážně muslimských zemí vstup do Spojených států, jenže odvolací soud žádost ministerstva zamítl a požádal o další doklady k odvolání. Krok vlády slíbil dříve Trumpův mluvčí. Prezident výrok soudu kritizoval a prohlásil, že bude zrušen.

Účinnost kontroverzního Trumpova výnosu v pátek zablokoval federální soud v Seattlu. Opatření soudce Jamese Robarta je platné na celém území USA. Úřady už na jeho základě odvolaly zrušení víz občanům dotčených zemí – Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

Pozastavení účinnosti Trumpova dekretu má podle soudu trvat do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti výnosu podal generální prokurátor státu Washington. Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili i soudci v Kalifornii a New Yorku.

„Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zrušen!“ reagoval na Twitteru Trump. Uvedl také, že považuje za velký problém, „pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů“.

Spor se týká dekretu, kterým Trump na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí, přičemž u Syřanů mělo opatření platit na dobu neurčitou. Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Trumpův výnos vyvolal kritiku a protesty doma i v cizině. Proti politice nového amerického prezidenta se v sobotu demonstrovalo mimo jiné v Británii, na Filipínách či v Indonésii.

hnnn ( 10. února 2017 08:26 )

Muslimové jsou mor Evropy!

iFender ( 5. února 2017 16:20 )

Go Trump go!

pomoooc-hori ( 5. února 2017 11:23 )

Ať žije Trump!

sores ( 5. února 2017 10:44 )

Teď koluje mluvený mail kde říká muslimka, že jsou vycvičovány k tomu aby se dobře přetvařovaly před bílým chlapem a jakmile evropan bude mít jiný názor nežli ony okamžitě mají chlapa zabít!Dále je vedou k velké nenávisti vůči bílým! 18 letý muslim venku v Paříži říká reportérovi, bílý bezvěrci jsou horší než zvířata nejsou to lidi a takový se musí dle Alláha okamžitě zabít. Evropa si na.sr.a.la do vlastního hnízda tím že dovolili muslimům vstup na evropskou pevninu. Ty teď budou rodit o 106 a zabíjet bílé.

boxer ( 5. února 2017 09:06 )

Muslimové celého světa vyznávejte si Proroka Mohameda (VRAHA,ZLODĚJE,PEDOFILA,MAGORA)...... ALE DOMA NE V EVROPĚ!!!

Zobrazit celou diskusi