Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump i jeho Ivanka vyrábějí v Číně. Jiné firmy za to prezident kritizuje

Autor: ČTK, bud - 
30. ledna 2017
07:15

Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová si stále nechává některé produkty pro svou značku vyrábět v Číně, upozornila německá televize n-tv. Její otec přitom kritizuje společnosti, které přesunuly výrobu mimo Spojené státy. V kampani sliboval, že pokud jej lidé zvolí do Bílého domu, zvýší clo pro čínský dovoz. Sám ale v minulosti přiznal, že i některé jeho produkty jsou vyráběny mimo USA.

Americké společnosti by měly platit sankční cla, pokud vyrábějí v zemích s nízkými mzdami, a nikoliv ve Spojených státech. Pro vlastní rodinu to však neplatí. Dcera Ivanka pro svou módní řadu nechává v Číně zhotovovat boty a tašky. A papá proti tomu dosud na Twitter nic nenapsal,“ stojí v upoutávce na reportáž televize, která tvrdí, že se Trump kvůli podnikatelským aktivitám dcery ocitá v dalším střetu zájmů.

Trumpová, která svého otce během voleb podporovala, využívá továrnu na jihu Číny. V nejlidnatější asijské zemi jsou obvykle dělníci v podobných závodech vykořisťováni, připomněla stanice. Na dotazy novinářů sdělil tým Trumpové, že první dcera USA je připravená jednat o přemístění výroby do Spojených států.

Seznam Trumpových produktů vyráběných mimo USA sestavil loni v srpnu deník The Washington Post. Na soupisu figurují hlavně kravaty, košile, brýle a různé kousky domácího nábytku. Pro Trumpovu síť hotelů jsou v Číně vyráběny například tašky, osušky či šampony.

Bocian ( 31. ledna 2017 06:47 )

rego: Jsi demagogický kretén a šéf pražské kavárny - blbe! Kdo tě platí, že plácáš takové nesmysly a nechceš vidět skutečnost ?

Bocian ( 30. ledna 2017 08:09 )

To je dobře, že i Amerika si uvědomuje, jak funguje vykořisťování v kapitalismu. Zastánci českého kapitalismu dokonce to, že je u nás 3x levnější pracovní síla, než v ostatních státech Evropy, považují za "ohromnou výhodu". Ale to, že u nás probíhá díky nízkým platům milion exekucí ročně, to se svádí na hloupost občanů Exekutistánu.

Zobrazit celou diskusi