Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Trest smrti za 3 minuty, oběšení s hlavou v pytli: Co se děje syrským vězňům?

Autor: nka - 
7. února 2017
13:41

Tresty smrti po minutovém procesu, mučení a hromadné popravy – tak to podle organizace Amnesty International (AI) chodí v syrské věznici, v níž jsou drženi domnělí odpůrci režimu. Podle organizace na ochranu lidských práv bylo v žaláři popraveno v posledních letech až 13 tisíc lidí. Napsal to server The Telegraph s odkazem na zvláštní zprávu AI.

Zvěrského počínání se mají dopouštět dozorci ve vojenské věznici Sednaja nedaleko Damašku. Mezi oběťmi jsou většinou obyčejní civilisté, domnělí odpůrci režimu,“ píše se ve zprávě.

Zadržení jsou obvykle odsouzeni k smrti vězeňským soudem ve zinscenovaných procesech, které trvají od jedné do tří minut. Poté jsou se zavázanýma očima odvedeni do temné sklepní místnosti, kde jim dozorci navléknou na krk oprátku a oběsí je. Poprava oběšením většinou probíhá hromadně ve skupinách po 20 až 50 lidech.

Podle organizace mají vězni celou dobu zavázané oči. O tom, že byli odsouzeni k smrti, se dozvídají až několik minut před popravou. Nikdo jim přitom neřekne, kdy k popravě dojde. Navíc nevědí ani to, jak budou popraveni, až do doby, než jim utáhnou smyčku kolem krku, upřesňuje zpráva.

Těla poté dozorci hodí do hromadného hrobu. Lékařská zpráva jako oficiální příčinu smrti určí selhání srdce nebo plic.

Pracovníci organizace vyzpovídali bývalé vězně a pracovníky věznice Sednaja a spočítali, že mezi zářím 2011 a prosincem 2015 bylo v žaláři podobným způsobem připraveno o život pět až 13 tisíc lidí. Zabíjení údajně pokračuje dodnes. Vězni jsou navíc podle organizace před popravou mučeni a znásilňováni.

Množství poprav přitom podle AI nasvědčuje, že byly schváleny na nejvyšší úrovni. „Hrůzy popsané v této zprávě odhalují skrytou, monstrózní kampaň schválenou na nejvyšší úrovni syrské vlády, která má za cíl rozdrtit jakékoliv formy opozice v syrské populaci,“ řekla serveru Daily Mail Lynn Maaloufová, představitelka AI v Bejrútu. 

matno ( 20. února 2017 13:09 )

5-13 tisíc? No, to je odhad jako bejk !

reifik ( 12. února 2017 15:16 )

Amnesty International placená Sorosem !!!!

syrucek ( 9. února 2017 10:15 )

 Sýrie je ve válce, tak jakej je rozdíl v tom jestli nepřítele zastřelí na bitevním poli nebo i zdi? Asad ví co dělá a AI s tím nic nenadělá, ani kdyby krmila CNN zlatem

dr.shapiro ( 7. února 2017 15:02 )

Omlouvám, ne Saddámovci no Assádovci! Aj takhle Assádovci zacházejí se zcela nevinnými a bezbrannými, mírumilovnými turisty z Anglie! https://www.youtube.com/watch?v=WQuNTqB0FMg  

dr.shapiro ( 7. února 2017 14:57 )

ANO, můžu to potvrdit, byl jsem tam! Sice jenom z prstem na mapě, ale byl! Takže mé svědectví je naprosto relevantní! Saddámovci nejenomže zabíjeli pouze nevinné kolemjedoucí, pastýře koz a čerpače vody, no hlavně děti a těhotné ženušky a nevinné starce a babičky! https://www.youtube.com/watch?v=3Agcbmn3PFQ Tohle video je nezvratným důkazem strašné vraždy naprosto nevinného náhodného kolemjedoucího mladíka-turistu! 

Zobrazit celou diskusi