Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rumunská vláda zrušila zákon, který nahnal davy do ulic. Mírnil postih korupce

Autor: jer, ČTK - 
5. února 2017
15:30

Rumunská vláda na nedělním mimořádném zasedání zrušila nařízení, kterým chtěla odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Oznámila to televize Digi24. Kabinet kvůli tomuto záměru v posledních dnech čelil rozsáhlým demonstracím v Bukurešti i v dalších rumunských městech.

Vláda Sorina Grindeanua hodlá zveřejnit dokumentaci o diskuzi, která přijetí kontroverzního nařízení předcházela. Grindeanu v sobotu prohlásil, že nařízení nebylo špatné, ale že se ho nepodařilo občanům dostatečně vysvětlit. Představa kabinetu, že úřady nebudou stíhat řadu korupčních skutků, vyvolala odmítavé reakce i v rámci Evropské unie. „Nechci rozdělovat Rumunsko,“ prohlásil premiér.

Nařízení mělo původně vstoupit v platnost 10. února. Proti opatření ale v mnohých městech vyšli lidé do ulic. Demonstrace v centru rumunské metropole Bukurešt se zúčastnilo až 100 tisíc lidí. Dalších sto až 150 tisíc se mělo zúčastnit demonstrací v jiných městech. Jednalo se o největší protest v Rumunsku od pádu komunismu v roce 1989.

Zákon, který protesty rozpoutal, měl zrušit postihy za zneužití moci, při kterých by suma peněz nepřekročila 44 tisíc eur (asi 1,2 milionu korun). Nařízení by mimo jiné zachránilo některé rumunské politiky před soudním postihem. Vláda zákon hájila tím, že rumunské věznice jsou přeplněné.

Zobrazit celou diskusi