Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Studenti v USA zapálili ohně a šli na barikády. Kvůli Trumpovu poradci

Autor: pet/čtk - 
2. února 2017
10:35

Bouřlivý protest proběhl ve středu na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Studenti ho namířili proti plánované přednášce šéfa konzervativního webu Breitbart News. Postavili barikády, zažehli ohně a odpalovali dělobuchy. Breitbart News donedávna řídil Steve Bannon, který podporuje prezidenta Donalda Trumpa a teď je jeho poradcem. Na univerzitě měl vystoupit jeho nástupce Milo Yiannopoulos. Vedení školy na Twitteru oznámilo, že Yiannopoulosovo vystoupení bylo zrušeno a škola uzamčena.

Podle stanice CNN se demonstrující studenti vyjadřovali proti Trumpovi a jeho dekretům, kterým nový prezident dočasně pozastavil přijímání uprchlíků a vstup osob z vybraných muslimských zemí.

Policie účastníkům studentského protestu nařídila, aby se rozešli, ale krátce poté studenti zažehli oheň a házeli kovové objekty do budovy studentského svazu. CNN odhadla jejich počet v řádu stovek. Jeden z účastníků nesl nápis Žádné bezpečné místo pro rasisty.

Yiannopoulosův twitterový účet byl loni uzavřen kvůli jeho podílu na urážkách černošské herečky Leslie Jonesové. K událostem v Berkeley prohlásil, že levici „děsí svoboda projevu, takže dělá cokoli, aby ji zastavila“. Televizní stanici Fox News řekl, že ho policie musela evakuovat, protože lidé házeli kamení a jiné předměty.

„Je to zjevně liberální škola, takže tam nenávidí libertariány nebo konzervativce, kteří se na těchto školách odváží říci svůj názor. A nemají rádi zejména mě,“ řekl Yiannopoulos.

salto ( 2. února 2017 13:45 )

Americká sluníčka - a já doposud znal jenom americkýho brouka

asijo ( 2. února 2017 11:57 )

Hlavně,že se povídá,že studenti v USA mají vyšší IQ než jedna.

jarda304 ( 2. února 2017 11:04 )

"demograti" americké levice, chovají se jako náckové. Stejně se chovají havloidi u nás.

Zobrazit celou diskusi