Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Jste krysy.“ V Rumunsku chtějí lidé sesadit vládu, prezident je podporuje

Autor: pet/čtk - 
2. února 2017
12:35

V rumunské metropoli Bukurešti probíhají masivní demonstrace proti vládě. Do ulic vyšlo až 100 tisíc lidí a dalších sto až 150 tisíc se mělo zúčastnit demonstrací v jiných městech. Vláda vydala novou vyhlášku, která ochraňuje korupční jednání a zvyšuje ochranu kriminality. Rumunský prezident už podal stížnost u Ústavního soudu proti nařízení, jímž vláda zneužila svého úřadu. Informoval o tom na svém webu portál Aljazeera.com.

Tisíce lidí vyšli ve středu večer do ulic v srdci Bukurešti, aby demonstrovali proti nouzové vládní vyhlášce, která ruší některé korupční činy. Demonstranti řvali před vládní budovou „jste krysy“ a drželi transparenty s nápisem „ranní směna“.

Vyhrožovali, že se budou demonstrace konat tak dlouho, dokud vláda neodstoupí. Podle policie se na demonstraci shromáždilo na 130 tisíc lidí. Dalších 100–150 tisíc se mělo připojit k druhotným demonstracím v dalších rumunských městech jako Temešvár, Cluj, Iasi nebo Sibiu.

Při protestech lidé zapálili, co mohli. Při protestech lidé zapálili, co mohli. | EPA

Premiér Sorin Grindeau, který usedl do křesla sociální demokratů před měsícem, svými vyhláškami vyvolal velkou kritiku a vlnu protestů, které jsou v Rumunsku největší od dob pádu komunismu v roce 1989. Desítky poslanců i starostů tak z nové vyhlášky těží. Obviněn byl i vůdce sociálních demokratů Liviu Dragnea, který uplatňoval svůj politický vliv pro platy svých dvou kolegů v letech 2006–2013 a manipuloval s volbami. „Nevím, kvůli čemu jsou protestanti naštvaní,“ řekl Dragnea reportérům.

Stížnost prezidenta a demise ministra obchodu

Liberální opozice (PNL) a Záchranná rumunská unie (USR) vyjádřily ve středu svou nedůvěru k vládě, která se těší velké oblibě v parlamentu. Když parlament poprvé zasedal, probíhaly také menší demonstrace.

Opoziční Rumunská unie nesla transparenty s nápisem „hanba“ a liberálové „rezignace“ a „zloději“. K celému incidentu se vyjádřil i prezident Klaus Iohannis: „Problémem je, že jednotlivec nemůže jednat tak, jako to udělala vláda, v zemi práva, kterou Rumunsku je a zůstane.“

„Jde o zjevný ústavněprávní konflikt mezi vládou a justičním systémem a parlamentem,“ uvedl Iohannis na tiskové konferenci přenášené televizí. Prezident zároveň podal stížnost k Ústavnímu soudu, protože vláda zneužila svého úřadu. Dále vyzval i kabinet premiéra Sorina Grindeanua, aby kontroverzní opatření vzal zpět.

Vláda v Rumunsku zneužila svého úřadu. Zlegalizovala některé korupční jednání. Lidé žádají její odchod. Vláda v Rumunsku zneužila svého úřadu. Zlegalizovala některé korupční jednání. Lidé žádají její odchod. | Reuters

Nařízení vstoupí v platnost do deseti dnů, pokud je ústavní soud nezruší. Na nejvyšší justiční orgán v zemi se obrátila se stížností už ve středu Vrchní rada soudců a státních zástupců (CSM), která dohlíží na nestrannost rumunské justice.

Sílící nesouhlas v Rumunsku s vládním nařízením potvrzuje čtvrteční demise, kterou podal ministr obchodu Florin Jianu. Oznámil ji na svém facebookovém účtu, kde napsal, že jde o věc etiky. Uvedl, že rezignuje „nikoli kvůli své profesionální cti – moje svědomí je v tomto čisté –, ale kvůli svému dítěti“. „Jak se mu podívám do očí a co mu po letech řeknu? Řeknu mu, že jeho otec byl zbabělec a podpořil činy, kterým nevěřil...?“ napsal Jianu. 

Problém přeplněných věznic

Potřebu přijmout sporné nařízení vláda ospravedlňuje nutností ulevit přeplněným věznicím. Experti ale poukazují na to, že se to spíše týká skutečnosti, že v poslední době byla odsouzena nebo je souzena za korupční jednání řada i sociálnědemokratických politiků.

Těžit z kontroverzní milosti může mimo jiné vůdce Sociálně-demokratické strany (PSD) Liviu Dragnea, který loni dostal dvouletou podmínku za zmanipulování voleb. Kvůli tomu se po vítězství své strany v prosincových volbách nemohl stát premiérem.

Vláda v Rumunsku zneužila svého úřadu. Zlegalizovala některé korupční jednání. Lidé žádají její odchod. Vláda v Rumunsku zneužila svého úřadu. Zlegalizovala některé korupční jednání. Lidé žádají její odchod. | ČTK

Evropská komise monitoruje rumunský justiční systém a celým vývojem v Rumunsku je velmi znepokojena „Boj s korupcí potřebuje pokrok, a ne ústup,“ řekl předseda komise Jean-Claud Juncker.

Jisté pochyby o budoucnosti Rumunska vyjádřily i okolní státy, jako Belgie, Francie, Německo, Nizozemsko, nebo i USA a Kanada. Situace v otázce právního státu a boje s korupcí nabírá na obrátkách. Evropský parlament také uvedl, že by to mohlo znamenat jistá rizika a narušit dobrou pověst Rumunska v mezinárodním společenství, Evropské unii i NATO.

Údajné lži o platech, daních a důchodech

Rumunští sociální demokraté získali svou sílu zpět při volbách 2016, rok poté, co je demonstranti vyhnali z kanceláře a vylili si vztek při smrtícím požáru v nočním klubu, který neměl únikové východy. Po 12 měsících se však demokraté vrátili s tím, že zvýší platy a důchody a sníží daně.

Obsahem nové vyhlášky, kvůli které se vedou protesty, bylo také to, že kriminální nedbalost není trestná nebo se zúžila definice toho, co je to střet zájmů. V úterý také vláda uznala vězeňskou milost, kterou schválí parlament. „Všechny tyto vyhlášky mají za cíl jediné – očistit jednání úředníků, členů vlády a Parlamentu,“ řekla zástupkyně šéfa pro korupční jednání Laura Codruta Kovesi.

 

Matos7 ( 2. února 2017 13:51 )

 Vivat Babiš

steelheart ( 2. února 2017 12:50 )

 chudáci lidi v Rumunsku - provinční vláda cikánů a zlodějů!

Zobrazit celou diskusi