Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Narkobaron „Prcek“ si stěžuje na americké vězení: Přijde si v něm osamělý

Autor: hrk, ČTK - 
4. února 2017
17:57

Joaquín Guzmán, přezdívaný kvůli svému nízkému vzrůstu El Chapo (Prcek), předstoupil za přísných bezpečnostních podmínek před soud v New Yorku. Právníci mexického narkobarona kritizovali špatné podmínky ve vězení a zpochybnili proces jeho vydání z Mexika do USA. Jeho advokáti si navíc stěžovali, že musí trávit ve vězení až 23 hodin v izolaci. 

Obžaloba požaduje výměnu jeho obhájců kvůli možnému střetu zájmů. Při prvním slyšení 20. ledna Guzmán uvedl, že je nevinný. „El Chapo“ čelí v USA mimo jiné obviněním z vraždy, pašování drog, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní. 

„Byla přijata výjimečná opatření a myslím, že všichni víme proč,“ reagoval na stížnost lakonicky soudce Brian Cogan. Šéf drogového kartelu Guzmán, který byl v Mexiku již v 90. letech odsouzen ke dvaceti rokům vězení za vraždu a obchod s drogami, totiž v minulosti z mexického vězení dvakrát uprchl.

V lednu 2001 se Guzmánovi podařilo uniknout z věznice s maximální ostrahou v dodávce, která vozí prádlo. Na útěku byl 13 let, než byl v únoru 2014 dopaden. V červenci 2015 se mu podařilo utéci z káznice znovu, a to 1,5 kilometru dlouhým podzemním tunelem, který vedl z jeho cely do domu v polích. Dopaden byl loni v lednu ve svém rodném státě Sinaloa.

Obhajoba v pátek před soudem zpochybnila také proces extradice z Mexika do USA, kam byl Guzmán vydán minulý měsíc. Obhájci prý nedostali příslušnou dokumentaci. Podle obžaloby by měli být obhájci Michael Schneider a Michelle Gelerntová vyměněni, protože u nich hrozí „střet zájmů“. V minulosti prý zastupovali jako obhájci několik osob, které mohou být nyní v Guzmánově případu povoláni jako svědci.

V soudní síni byla v pátek přítomna i Guzmánova sedmadvacetiletá manželka Emma Coronelová, s nímž má šéf drogového kartelu dvě děti. Obhajoba si rovněž stěžovala, že Coronelová nesmí Guzmána ve vězení na Manhattanu navštěvovat.

Guzmán v USA čelí celkem 17 různým obviněním. Podle prokuratury je zodpovědný za existenci rozsáhlé kriminální sítě, která mezi lety 1989 a 2014 přepravila a distribuovala 200 tun drog z Kolumbie do USA a Kanady v hodnotě asi 14 miliard dolarů (zhruba 350 miliard korun). Těmito penězi mexický narkobaron korumpoval úředníky a nakupoval za ně zbraně. Další slyšení s Guzmánem se má konat 5. května.

vosavopruz ( 4. února 2017 21:29 )

 kdo by to do něj řek? Prcek na Hrad

Karel_Novotny_Praha ( 4. února 2017 18:11 )

 Kripla stáhnout z kůže za živa a to pomalu!

Zobrazit celou diskusi