Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál britské premiérky. Mayová zamlčela selhání testu jaderné rakety u USA

Autor: ČTK, Alexandr Božilov - 
23. ledna 2017
15:05

Britská premiérka Theresa Mayová věděla o neúspěšném testu jaderné rakety, který se uskutečnil jen pár týdnů před klíčovým hlasováním parlamentu o obnovení flotily jaderných ponorek. V pondělí to potvrdil její mluvčí. Sama premiérka Theresa Mayová přitom v nedělním televizním rozhovoru opakovaně odmítla říci, zda o incidentu věděla v době, kdy vybízela poslance nákladný program schválit.

„Ministerstvo obrany i kancelář premiéra běžně dostávají informace jak o plánování těchto specifických operací a finálních testů, tak o jejich výsledku. Je tedy zřejmé, že premiérka o tom červnovém testu věděla,“ uvedl tiskový mluvčí Mayové.

Mluvčí zároveň dodal, že operace byla vyhodnocena jako „úspěšná“, protože ponorka i její posádka byly „schopné vrátit se do provozu“. Co se ale stalo s raketou, to už kancelář premiérky neprozradila.

Mayová bude mít parlamentu a veřejnosti co vysvětlovat. Například poslankyně za Zelené Caroline Lucasová už na Twitter napsala: „Neexistuje žádná omluva pro to, aby Theresa Mayová takto obcházela parlament. Bude dnes muset přijít, odpovědět na otázky a omluvit se“.

Uhnula střela přímo na Spojené státy?

List Sunday Times s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele královského námořnictva v neděli napsal, že červnová zkouška rakety Trident II D5 bez jaderné hlavice, podniknutá u Floridy, odhalila „vážnou vadu“.

„Příčina zůstává přísně tajná (...), ale po odpálení z ponorky HMS Vengeance, jedné ze čtyř britských jaderných ponorek, se střela prý odklonila z naprogramované dráhy a zamířila na Spojené státy. To je docela katastrofální chyba, projevená při prvním testu za čtyři roky. Vyvolalo to paniku v nejvyšším politickém a vojenském velení,“ uvedl zdroj.

Britská raketa se prý během testů „katastrofálně“ odchýlila z kurzu (ilustrační foto). Britská raketa se prý během testů „katastrofálně“ odchýlila z kurzu (ilustrační foto). | Reuters

Downing Street se podle zdroje rozhodla případ zamést pod koberec, protože vláda si uvědomovala, že zveřejnění této informace by poškodilo věrohodnost britského jaderného odstrašování.

„Je dost katastrofální chyba, když raketa zamíří špatným směrem,“ okomentoval odhalení vůdce opozice, labourista Jeremy Corbyn, který dlouho bojuje za jaderné odzbrojení.

Premiérka v rozhovoru mlžila

Mayová se v BBC vyhnula odpovědi na otázku, zda o incidentu věděla, když loni v červenci poslanci po jejím naléhání a pětihodinové rozpravě odhlasovali obnovu zastarávající flotily ponorek s jadernými střelami Trident.

Tento program, který má podle premiérky zajistit Británii setrvání v roli jaderné velmoci, si podle agentury AFP vyžádá nejméně 41 miliard liber (asi 1,2 bilionu korun). Proti hlasovala více než stovka z 650 poslanců, zejména skotští nacionalisté a někteří opoziční labouristé.

„V naše střely Trident mám naprostou důvěru,“ prohlásila předsedkyně vlády a dodala, že zkoušky raket se prováděly ustavičně a pravidelně. Podle deníku bylo v tomto století z ponorek odpáleno jen pět raket, protože každá zkouška stojí 17 milionů liber (asi 531 milionů Kč).

Britská premiérka Theresa Mayová Britská premiérka Theresa Mayová | Reuters

Námořnictvo potvrdilo, že v červnu se konala rutinní zkouška odpálení nevyzbrojené rakety Trident, kterou ponorka Vengeance a její posádka úspěšně zvládla. „Máme naprostou důvěru v náš program jaderného odstrašení,“ ujistilo, ale dalších podrobností se s odvoláním na zájmy národní bezpečnosti zdrželo.

Británie je spolu s USA a Francií jednou ze tří členských zemí NATO vlastnících jaderné zbraně.

joudajoudovy ( 24. ledna 2017 08:24 )

amik ma dalsiho nepritele.. a co jejich maler? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Posledni-Obamuv-darecek-Zoufale-utajovana-hav arie-americkeho-kamionu-u-ruskych-hranic-Martin-Koller-spekuluje-o-jaderne-valce-v-Evrope-472569

fotrpjotr ( 23. ledna 2017 17:44 )

Ještě,že se nevymluvili na ruské hackery.

Desterz ( 23. ledna 2017 17:13 )

Takže raketa letěla kam se jí zachtělo, ale operace byla vyhodnocena jako úspěšná, protože ponorka i její posádka byly „schopné vrátit se do provozu“. Tohle zkusím v životě: no, pacientovi jsme sice uřízli ledvinu místo žlučníku, ale operace byla úspěšná, protože chirurg byl schopen vrátit se do provozu. LOL ROFL OMG...!

PETR_50 ( 23. ledna 2017 15:39 )

Tak to bylo - je a bude i v budoucnu, že lid nesmí vědět všechno okamžitě!!! Kdyby to řekla v parlamentu, tak to je jako kdyby vystoupila s informací v televizi. Parllamentníci jsou všude stejní!!!

Zobrazit celou diskusi