Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šimpanzi předvedli s „brčkem“ úžasnou inteligenci. Podívejte se na unikátní záběry

Autor: Alexandr Božilov - 
10. ledna 2017
19:50

Vědci natočili unikátní záběry šimpanzů v Pobřeží slonoviny. Skupinka inteligentních primátů na nich pije vodu pomocí speciálního nástroje, který si sami vyrábějí. Díky ojedinělé metodě dokáže tento kriticky ohrožený druh živočicha přečkat bez úhony i dlouhá období sucha.

Na důmyslný způsob, jak získat vodu z těžko přístupných míst, přišla skupinka šimpanzů z pralesa v Pobřeží slonoviny. Celé kouzlo spočívá v tom, že si primáti najdou dostatečně dlouhý klacek, který na jednom konci rozkoušou tak, že se dřevo rozštěpí. Tento „kartáč“ umožňuje šimpanzům bez problémů nasát a následně konzumovat vodu. Vědci toto chování označují jako „kulturu pití“.

Juan Lapuente, vedoucí výzkumník z projektu péče o šimpanze v národním parku v Comoé, pro stanici BBC uvedl, že něco podobného nevidí prvně. Některé populace šimpanzů v Africe totiž tímto způsobem kradou med ze včelích úlů. „Ale užívání těchto namáčecích klacků k získání vody, to je něco zcela nového a dosud nepopsaného. Tito šimpanzi používají dlouhé klacky upravené speciálně pro získání vody. Jsou mnohem delší než ty, kterými získávají med.“

„Namáčecí klacky“ skýtají šimpanzům podle Lapuenteho neocenitelnou výhodu. Díky svému vynálezu se totiž dostanou do míst, kam ostatní zvířata ne. Například vodu v dutinách stromů tak mají sami pro sebe. V období sucha mohou tyto znalosti představovat pomyslný jazýček na vahách mezi životem a smrtí.

Šimpanz učenlivý je nejbližším žijícím příbuzným člověka. I přes svoji nespornou inteligenci je však na pokraji vyhynutí. Důsledkem stále se zmenšujícího přirozeného prostředí v západní Africe, které způsobují lidské aktivity, počet šimpanzů v posledních 50 letech dramaticky poklesl. Současná populace tohoto živočicha se odhaduje na 18 až 65 tisíc jedinců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi