Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čistíte si uši vatovými tyčinkami? Už to nikdy nedělejte, vybízejí vědci

Autor: Mii - 
8. ledna 2017
05:52

Ušní hygiena je v našich končinách neodmyslitelně spojena s vatovými tyčinkami. Pro mnohé lidi je pocit „šťourání se s nimi“ v uchu vyloženě příjemný. Vědci ale varují, že to pro uši není to pravé ořechové. Vlastně jim tyčinky poměrně škodí.

Americká akademie otorhinolaryngologie vydala ve svém odborném tisku Otorhinolaryngology – Head and Neck Surgery nový soubor pravidel, jak se mají lidé starat o hygienu svých uší. Otorinolaryngologie je medicínské odvětví známé pod zkratkou ORL, které se věnuje diagnóze a léčbě ušních, nosních a krčních chorob.

Nová pravidla nejsou nijak průlomová, ale upozorňují na jeden fakt – pokud se budete s vatovými tyčinkami šťourat v uších moc, vaše uši začnou produkovat ušní maz ve zvýšené míře. Stane se jim něco podobného, jako když nos zaplní rýma.

Ušní maz, známý také jako cerumen, je speciální tělní tekutina, která slouží ke zvlhčení vnitřku uší a jejich ochraně před prachovými a jinými škodlivými částicemi. Brání je také před infekcemi.

Z toho vyplývá, že uši maz potřebují. A se starým se dokážou vypořádat efektivně samy, uvádějí vědci v tisku. Jenže jakmile jej začne člověk násilně a intenzivně odstraňovat, uši se „zblázní“ a začnou maz produkovat více. Tato zvýšená produkce nebo porucha odstraňování starého mazu, může způsobit jeho následné hromadění a špatný sluch. Tímto problémem podle vědců trpí okolo 10 % dětí a 5 % dospělých.

Dalším problémem vatových tyčinek je fakt, že svým tvarem maz posouvají dále do ucha. To může způsobit právě hromadění mazu nebo iritaci vnitřku uší.

Alternativní čistící metody, jako svíčky do uší, podle vědců z akademie vůbec nefungují.

Obecná pravidla:

  • Maz do uší patří.
  • Nepoužívejte vatové tyčinky na čištění uší.
  • Pokud máte potíže se sluchem nebo bolest uší, zavolejte doktorovi.
  • Pokud máte problém s nahromaděným mazem, jděte k doktorovi.

makmark ( 9. ledna 2017 13:46 )

 a presne kvuli tomu se zavedly poplatky - aby lidi neotravovali lekare s kazdou pijovinou.. "Necistete si usi tycinkou - zajdete k lekari" to jsou rady nejakeho prestituta, aby dostal prachy za praci?

reflexx ( 9. ledna 2017 13:41 )

Neni nic nechutnějšího, než nechtěnej pohled do špinavýho ucha, z něhož leze žlutohnědej hnůj. Odpornost. Každýmu takovýmu pra.seti pořádnou po tlamě.

naidka ( 9. ledna 2017 11:10 )

Jeden si čistil uši drátem ..... a ticho.

naidka ( 9. ledna 2017 11:07 )

vrahrychtar ( 9. ledna 2017 02:29 )

ja si cistim usi zahradni lopatkou...je to skvele...

Zobrazit celou diskusi