Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Umírají děti i matky. Krvavá bilance války v Iráku: 6 800 mrtvých civilistů

Autor: ČTK, Mii - 
3. ledna 2017
11:30

Jde o pořádně krvavý konflikt, při kterém umírají nevinní po tisících. V Iráku loni přišlo o život skoro sedm tisíc civilistů a více než 12 300 osob utrpělo zranění. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila mise OSN pro Irák (UNAMI).

UNAMI v pondělí zveřejnila statistické údaje o prosincových obětech a uzavřela celoroční bilanci. Za celý rok zahynulo 6 878 civilistů, v prosinci pak 386. 

„I když je počet mrtvých v prosinci nižší než v minulých měsících, zaznamenali jsme v posledních dnech zvýšení teroristických útoků zaměřených na civilisty,“ řekl šéf mise OSN Ján Kubiš.

Zraněno bylo v prosinci v Iráku 1060 lidí, mezi nimiž nejsou započítáni policisté. Vůbec nejhorší byla situace poslední měsíc roku v provincii Ninive, kde bylo zabito 208 lidí a 511 osob zraněno. Střediskem Ninive je město Mosul, o něž irácká armáda bojuje od října. Město je poslední vekou aglomerací, kterou v Iráku ovládá teroristická organizace Islámský stát (IS).

Za Ninive se co do počtu prosincových obětí nachází Bagdád, kde zahynulo 109 lidí, a třetí Kirkúk se 64 oběťmi.  

Skutečná čísla mohou být vyšší

Zatímco v Ninive mohou oběti pocházet z bojů o Mosul, na ostatních místech v Iráku jde spíše o oběti teroristických atentátů. IS, který ztrácí půdu nejenom v Iráku, ale rovněž v Sýrii, se nyní častěji než dříve uchyluje k atentátům a míří často na šíity. Nejnověji členové IS v pondělí při atentátu v bagdádské šíitské čtvrti Sadr zabili 35 lidí.

Podle UNAMI jsou uvedené údaje „naprosté minimum“. Jeho lidé totiž kvůli špatné bezpečnostní situaci nebyli schopni údaje v oblastech bojů ověřit. Nemohou ani přesně evidovat úmrtí, která byla „vedlejším efektem bojů“. Lidé například trpí nedostatkem vody, ti na útěku jsou vystaveni špatným povětrnostním podmínkám, nemají dost jídla, léků ani zdravotnické péče. V roce 2015 v Iráku přišlo o život 7 517 civilistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 3. ledna 2017 15:37 )

Mluvit do zrcadla umí málokdo,gratuluji.

ivoadler ( 3. ledna 2017 13:03 )

Ještě že tam nejsou Rusové. Určitě by je obvinili z nějakých blíže nedefinovaných válečných zločinů. V Iráku je to tak nějak samozřejmé. 

gabreta ( 3. ledna 2017 12:21 )

Tam je válka, kterou tam exportovali Amíci blbe!!

fotrpjotr ( 3. ledna 2017 11:50 )

Hlavního viníka určitě znáte,je stále spokojený a usmívá se.

Zobrazit celou diskusi