Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinářku unesli, vzali jí peníze i auto. Teď se v Iráku dostala na svobodu

Autor: ČTK, bk - 
4. ledna 2017
21:20

V Iráku byla propuštěna novinářka Afráh Kajsíová, která byla unesena minulý týden ze svého domu v Bagdádu. O svém propuštění hovořila s místní satelitní televizí NRT.

„Díky bohu jsem v pořádku. Zacházeli se mnou dobře. Jenom mne vyslýchali a díky bohu mne neshledali vinnou,“ sdělila žena bez dalších podrobností.

Kajsíová je známá svou otevřenou kritikou vládních institucí, píše satirické sloupky pro několik iráckých médií. Dříve pracovala pro panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který je ve vlastnictví Saúdské Arábie. Irácké ministerstvo kvůli únosu vytvořilo speciální vyšetřovací tým.

Ozbrojení muži vnikli brzy ráno 27. prosince do jejího domu. Tvrdili, že jsou členy bezpečnostních sil a že chtějí dům prohledat. Unesli ji a odnesli také zlato, peníze, telefony i laptopy a odvezli i ženino auto. Její sestra pak oznámila, že policisté okolí domu uzavřeli. Kdo mohl za únosem být, nesdělila sestra ani Kajsíová.

Vrácení věcí i telefonát s premiérem

Podle středečních zpráv byly všechny odvezené věci novinářce zase vráceny. O případ se zajímal také premiér Hajdar Abádí, který Kajsíové po propuštění telefonoval.

V jednom článku, který vyšel asi týden před únosem, Kajsíová kritizovala jednoho člena sil ministerstva vnitra za to, že před studenty i učiteli zbil ředitele školy. Ředitel prý odmítl potrestat žáka, který se pohádal s dcerou tohoto pracovníka ministerstva vnitra.

Irák zaujímá přední místo v takzvaném Indexu beztrestnosti, který vede newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Index zohledňuje počet nevyřešených vražd ve srovnání s počtem obyvatel v dané zemi. Irák je v tomto ohledu na druhém místě za Somálskem.

Za posledních deset let bylo v zemi zabito bez jakéhokoli potrestání celkem 71 novinářů. Mnoho z nich se stalo terčem útoků sunnitských radikálů, kteří v Iráku aktivně vystupovali ještě předtím, než v zemi začali působit ozbrojenci z takzvaného Islámského státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi