Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Z Aleppa evakuovali tisíce lidí. Sirotci na videu stále prosí o záchranu

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
16. prosince 2016
11:00

Aleppo dobyté syrskou armádou podle Moskvy opustilo za posledních 24 hodin přes 6 400 lidí, na tři tisíce z nich byli povstalci. Evakuace civilistů i rebelů nadále pokračuje. Na internetu se mezitím objevilo video sirotků prosících o záchranu.

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že evakuace všech lidí zablokovaných na východě města potrvá několik dnů.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40 tisíc civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Aleppa. Dalších 10 tisíc lidí, kteří se mají přesunout do Idlibu, tvoří až pět tisíc povstalců a jejich rodiny.

Aleppo opouštějí tisíce lidí. Mezi evakuovanými jsou také povstalci se svými rodinami. Aleppo opouštějí tisíce lidí. Mezi evakuovanými jsou také povstalci se svými rodinami. | ČTK, EPA, REUTERS

„Prosím, zachraňte nás,“ žadoní syrští sirotci

Mezitím se na internetu objevilo další dojemné video, na kterém opět hrají hlavní roli děti uvězněné v Aleppu. „Tohle může být naposled, kdy mě vidíte a slyšíte můj hlas,“ říká na videu jeden ze skupiny sirotků. „Prosím, dostaňte nás odsud,“ přidává se holčička obklopená zhruba dalšími 50 dětmi.

Video měl nahrát ředitel sirotčince v Aleppu a zveřejnila ho Syrsko-americká zdravotnická společnost. Děti se na videu choulí k sobě a na hlavách mají zimní čepice. Nejmladší z nich je ještě ve věku batolete.

Sirotčinec je umístěný v podzemí a děti prý kvůli neustálému bombardování nemohou ani vyjít ven. Podle Lobny Hassairové ze Syrsko-americké zdravotnické společnosti měl být sirotčinec evakuován už ve čtvrtek. V chaosu, který v Aleppu stále panuje, ale není jasné, jestli už se tak stalo či nikoliv. Ani autenticitu videa nelze potvrdit na 100 %.

Sedmiletá Bana Alabed z rozbombardovaného Aleppa Sedmiletá Bana Alabed z rozbombardovaného Aleppa | Facebook/Bana Alabed

Dojemná videa lidí a dětí z Aleppa se však nezdají Rusům. Státem financovaná ruská stanice RT například tvrdí, že „srdcervoucí příběhy dětí z válečné zóny v Aleppu se zdají být užitečným nástrojem v kampani mainstreamových médií proti Sýrii a Rusku“. Pochybnosti mají redaktoři RT především u twitterového účtu asi nejznámějšího dítěte z Aleppa – sedmileté Bany Alabedové.

Twitterový účet malé Bany má 300 tisíc sledujících. Holčička na něm spolu se svou matkou už několik měsíců sdílí a popisuje své hrůzné zážitky z bombardovaného Aleppa. „Proč se rodina Bany vždy nacházela v nejnebezpečnějších místech obléhaného Aleppa místo toho, aby se evakuovala? A jak je možné, že navzdory nespolehlivému internetovému připojení ve městě se na twitterovém účtu Bany objevovaly příspěvky téměř 24 hodin denně po sedm dní v týdnu?,“ ptá se redaktor RT Murad Gazdiev.

gabreta ( 16. prosince 2016 21:54 )

„Prosím, dostaňte nás odsud, ať můžem do EU a tam můžeme svobodně bojovat za islám“!

žanyn ( 16. prosince 2016 21:15 )

A kdypak a jak dlouho byla ta možnost odchodu z Aleppa? A že by jim někdo bránil? Rusové ani Assadovci ne. Takže jak to vlastně bylo. A proč tam museli zústat do tedka.

yokky ( 16. prosince 2016 21:07 )

volaji na spatnou stranu,my jsme krestane,vasi bratri ze saudske arabije,kataru atd....vas okamzite prijmou z otevrenou naruci,no ne???Good Luck.....🌭🌭🌭🌭🌭🌭🌭🌭🌭💨💨💨💨💨💨💨💨💨

ivoadler ( 16. prosince 2016 19:09 )

Holčička Bany je jen nastrčená figurka její matky. Osud dítěte vždy zabere víc než osud dospělého. Osud těch sirotků na hony čpí manipulací. A jak to s tou holčičkou vlastně dopadlo? O tom už se nemluví. Byla to jen nafouknutá bublina!

newworldorder ( 16. prosince 2016 16:32 )

 Umírněný a přátelský muslim se vetře do přízně „nevěřících“, nechá se jimi zaměstnat a slouží jim oddaně a obětavě. Získá si jejich důvěru, protože nevěřící nemají potuchy, že existuje nařízení Al Taqíya, tedy přípustné lhaní a přetvářka, a poslání šířit islám do neislámských zemí. Krok 2: Dotyčný muslim si vyslouží právo přestěhovat se a usídlit se na západě, kde začne pracovat, podnikat a vůbec se chová velice integrovaně. Krok 3: V rámci zákona o slučování rodin si smí přívést rodinu. Členové této rodiny si už ale nepotřebují povolení k pobytu zasloužit, k získání povolení stačí využít slabosti demokracie a falešného humanismu za povyku x aktivistů a neziskovek. Krok 4: Tito členové rodiny si v rámci zákona o slučování rodin smějí také přivést členy svých rodin, kteří už ale vůbec nemusí být integrovaní ani tolerantní vůči západu. Hnízdo se zvětšuje. Krok 5: Rostoucí muslimská komunita se propojí s už existujícími spolky a začne nárokovat uznání jako nějaký kulturní či náboženský spolek, začne vyžadovat státní příspěvky na provoz a povolení k výstavbě a provozu „islámského kulturního centra“ pokud ne rovnou mešity. Zde se objevují peníze záhadných zahraničních sponzorů, anonymních islandských fondů a podobné zdroje financí. Krok 6: Muslimové již mají volbní právo, organizují se k volbám a začínají pod slibem podpory vydírat hlavní strany Krok 7: Muslimský spolek začne pomaloučku polehoučku nárokovat ústupky majoritní společnosti vůči své „víře a kultuře“ za pomoci zkorumpovaných nebo hloupých politiků: povolit šátky ve školách, zákaz vepřového ve školních jídelnách, přestávky na modlení, ztlumení kostelních zvonů, rostoucí počet muslimů v muslimských oděvech na ulicích (lepší než billboard na přinucení společnosti, aby si začala zvykat na přítomnost islámu). Zkrátka, kolečko za kolečkem začnou odkrajovat z našich svobod a tradic. Krok 8: Muslimů je zde již tolik, že mají své lidi v samosprávách, v parlamentu i ve vládě, Současně jsou své požadavk

Zobrazit celou diskusi