Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Escobarův nájemný zabiják „pláče“: Okradli mě zloději, necítím se v bezpečí

Autor: Alexandr Božilov - 
7. prosince 2016
18:24

Předního zabijáka bývalého kokainového krále Pabla Escobara přepadli ozbrojení zloději. Muž, který má na svědomí stovky lidských životů, nyní kritizuje starostu Medellínu za to, že ve městě není bezpečno.

John Jairo Velásquez, lépe známý pod přezdívkou Popeye, byl v medellínských ulicích přepaden dvojicí mužů na motorkách. Podle jeho slov mu zablokovali auto, namířili na něj zbraně a ukradli mu luxusní brýle, dva zlaté náramky a mobilní telefon. Podobná událost se mu údajně stala podruhé během několika měsíců.

Osobně zavraždil 300 lidí: Nyní je z něj hvězda YouTube. Osobně zavraždil 300 lidí: Nyní je z něj hvězda YouTube. | Profimedia.cz

Nechvalně proslulý Velásquez byl v roce 2014 propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za vraždy. O život prý osobně připravil 300 lidí. Sám Velázquez ale tvrdí, že v osmdesátých a devadesátých letech minulého století, kdy vedl tým nájemných zabijáků legendárního narkobarona Pabla Escobara, měl prsty až ve třech tisících vražd a zabití.

Po propuštění z vězení se usadil v Medellínu a prostřednictvím svého vlastního youtubového kanálu komentuje vše od kolumbijské politiky až po chycení mexického drogového barona Joaquína Guzmána. Jeho kanál nyní sleduje přes 100 tisíc uživatelů.

Během přepadení se prý obávaný zabiják nebránil, protože mu jeho právník doporučil, aby se po propuštění z vězení vyhýbal jakémukoliv porušení zákona. Dvojice zlodějů tak může mluvit o pořádném štěstí. Zato Popeye pořádně zuří a stěžuje si na chabou bezpečnost v Medellínu.

„Starosta je úplný idiot. Tihle motorkáři si dělají ve městě, co chtějí,“ uvedl Velásquez na adresu starosty Medellínu Federica Gutiérreze. Ten si to však nenechal líbit a bývalému zabijákovi odpověděl prostřednictvím Twitteru. „Je nehorázné, že někdo, kdo způsobil tolik škody, mi dává lekce ohledně morálky. My bojujeme proti zločinu, který tu on pomohl stvořit,“ nebral si starosta servítky.

Velásquez v kšiltovce, Escobar zcela vpravo. Velásquez v kšiltovce, Escobar zcela vpravo. | Facebook

S humorem k celé roztržce přistoupili obyvatelé druhého největšího kolumbijského města. Jedna žena založila sbírku pro „nebohou oběť“, aby si Velázquez mohl koupit nové luxusní brýle. Další uživatel zase Popeyemu doporučil, aby vyhledal psychologickou pomoc a dostal se tak ze šoku, který nepochybně utržil.

Od válek kartelů až k oáze klidu

Medellín byl v osmdesátých a na začátku devadesátých let sídlem obávaného Medellínského kartelu, kterému šéfoval Pablo Escobar. Během válek mezi kartely i mezi Escobarem a vládou zemřely či zmizely tisíce lidí. S ročním průměrem 381 vražd na sto tisíc obyvatel se třímilionové město po dlouhá léta drželo na špici nejnebezpečnějších měst světa.

Pohled na Medellín rozkládající se na náhorní plošině ve výšce 1600 metrů nad mořem Pohled na Medellín rozkládající se na náhorní plošině ve výšce 1600 metrů nad mořem | Alexandr Božilov

Po smrti Pabla Escobara v roce 1993 však začaly do města proudit velké investice a vláda investovala obří sumy do bezpečnosti. Dnes se může Medellín pyšnit jednou z nejnižších úrovní kriminality v Jižní Americe a kdysi nejnebezpečnější město světa je tak často dáváno za vzor celému kontinentu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi