Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavraždil 300 lidí, odsoudili ho na 30 let. Teď je z něj hvězda YouTube

Autor: mb - 
10. června 2016
21:15

Vykonával „špinavou práci“ pro jednoho z nejslavnějších narkobaronů všech dob Pabla Escobara (†44). John Jairo Velasquez (54) podle svých slov osobně zavraždil „zhruba 300 lidí“ a byl odsouzen k 30 letům vězení. Odseděl si ale jen 23 roků, nyní je na svobodě a užívá si slávy jako hvězda na YouTube.

„Zabil jsem tak 250 lidí, možná 300,“ přiznal John Jairo Velasquez světovým médiím. Na svědomí má ale dle svých slov tisíce vražd, když svým podřízeným nařídil zabít nepřátele drogového kartelu. „Pak už to ale nepočítáte,“ dodává s brutální upřímností Velasquez.

Jako vrah působil v letech 1985–1992 v drogovém kartelu Medellín, kterému až do své smrti v roce 1993 vládl legendární kolumbijský narkobaron Pablo Escobar. V USA v té době 80 procent kokainu dodával právě tento kartel a jmění Escobara se odhadovalo na neuvěřitelných 30 miliard dolarů (zhruba 715 miliard Kč).

Zachránila ho láska

Kdo ví, jestli by v nějaké přestřelce nezemřel i Velasquez, kdyby ho nezachránila láska. Ve 30 letech se zamiloval, odešel od kartelu, ale vzápětí byl zatčen a odsouzen. V roce 2014 byl propuštěn a po dvou letech na svobodě je z bývalého „kata“ hvězda YouTube.

„Nejdříve jsem měl tisíc fanoušků, pak dva tisíce,“ popisuje své začátky ve světě nových technologií. Nyní jeho kanál sleduje 100 tisíc uživatelů a to bývalému mafiánovi zajišťuje relativně solidní příjem. Ve svých videích přitom pouze řeční o kolumbijské politice a vzpomíná na kriminální minulost. „Lidé mi často zadávají dotazy, které vykazují jistou dávku morbidity. Hlavně mladé zajímá zabíjení,“ říká bývalý zločinec.

Zatímco někteří Velasqueze podporují a úspěch na YouTube je prý „důkazem“, že i bývalí kriminálníci se mohou živit čestným způsobem, příbuzní obětí již tak nadšení nejsou. „Je to, jako kdybychom dostali facku. Nyní se prezentuje jako expert a konzultant, přitom nevyjádřil lítost nad tím, co udělal,“ říká Gonzálo Rojas, jehož otec zahynul na palubě letadla Avianca Airlines v roce 1989. Bombu na palubu umístil právě drogový kartel Medellín, při atentátu zahynulo 110 lidí.  

Velasquez ale odmítá, že by propagoval násilí, svým příkladem chce naopak před zločinem varovat. Svou minulost ale jednoduše nemůže vymazat. „Pablo Escobar byl vrah, terorista, pašerák drog, unášel lidi a vymáhal výpalné. Byl to ale můj přítel,“ svěřuje se napravený vrah stovek lidí.

ejvm1712 ( 11. června 2016 07:30 )

S e r u na něj!

dumik ( 10. června 2016 21:38 )

 lidi zblbli, jestli obdivují takového ksindla.

Zobrazit celou diskusi