Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Anonym děsí muslimy, že je Trump vyhladí. A senátor „vytáhl“ louče a vidle

Autor: Alexandr Božilov - 
28. listopadu 2016
18:25

Několik muslimských center v Kalifornii obdrželo nenávistné dopisy. Neznámý pisatel v nich uráží muslimy a vyzývá Donalda Trumpa k jejich genocidě. Na nastupujícícího amerického prezidenta se obrací také Ted Cruz. Republikánský senátor a neúpěšný adept o Bílý dům sice nežádá genocidu, ale rád by viděl rychlé prosazení Trumpových předvolebních slibů.

„Ve městě je nový šerif, prezident Donald Trump. On vyčistí Ameriku a udělá ji opět zářivou. A začne s vámi, muslimové,“ stojí například v dopise adresovaném „dětem satana“, který obdržela islámská centra v kalifornských městech Long Beach, Claremont, Los Angeles a San Jose.

V ručně psaném dopise, ve kterém se pisatel podepsal jako „Američané za lepší směr“, jsou muslimové označeni jako „odporní a špinaví lidé“. „Donald Trump se s vámi vypořádá stejně jako Hitler s židy,“ stojí dále na papíře.

Ředitel Rady pro americko-muslimské vztahy Hussam Ayloush obvinil Donalda Trumpa, že svoji nenávistnou rétorikou zažehnul nový stupeň vulgarity a nenávisti. „Neříkám, že Trump stvořil rasistické lidi, on to prostě znormalizoval. Měl by se od toho veřejně distancovat. Má přeci povinnost jednat jako prezident všech Američanů,“ vyzval Ayloush nastupujícího prezidenta. Ten se k případu zatím nevyjádřil.

Cruz varuje před „vidlemi“ a „loučemi“

Výzvu prostřednictvím médií zaslal Trumpovi také jeho neúspěšný soupeř z republikánských primárek Ted Cruz. Senátor chce, aby Trump využil většinu v obou komorách Kongresu a prosadil hlavní body své kampaně, včetně změny či úplného zrušení Obamacare. Jinak prý bude zle.

Republikánský senátor Ted Cruz Republikánský senátor Ted Cruz | Reuters

„Ovládáme Bílý dům a obě komory Kongresu. Pokud se nám nepodaří prosadit změny, myslím si, že ulice zaplaví vidle a pochodně. A to zcela oprávněně. Lidé jsou znechuceni Washingtonem a dali nám mandát ke změně. Nejhorší, co můžeme udělat, je nevyužít toho,“ řekl Cruz pro stanici ABC.