Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bude Trump bohatým brát a chudým dávat? Chce vyšší daně i minimální mzdu

Autor: mb - 
10. května 2016
17:00

Miliardář a republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump (69) radikálně změnil svůj postoj. Původně odpůrce zvýšení daní prohlásil, že by zvýšil daně pro bohaté a také minimální mzdu. Republikánská strana přitom dlouhodobě bojuje proti zvyšování daní. Trump o den později předvedl ale další otočku, když prohlásil, že to se zvyšováním daní nakonec nemyslel až tak vážně.

„Nechápu, jak lidé mohou žít, když mají 7,25 dolaru na hodinu (zhruba 170 Kč),“ prohlásil o víkendu Donald Trump. Minulý rok přitom tvrdil, že minimální mzda je „příliš vysoká“. Ke změně názoru ho prý donutil styk s lidmi během volební kampaně. „Vidím, jak lidé žijí,“ vysvětlil názorovou proměnu miliardář Trump.

„Daleko více mne zajímá střední třída než bohatí. Co se týče bohatých, tak abych byl upřímný, jejich daně se zvýší,“ prohlásil pak republikánský kandidát. Takový výrok ovšem v táboře republikánů vyvolal údiv, strana dlouhodobě bojuje proti zvyšování daní. Trump proto o den později svůj výrok korigoval.

„Zvýším daně pro bohaté, ale ne pro střední třídu. Když říkám, že zvýším daně pro bohaté, znamená to, že stejně zaplatí méně, než kolik platí nyní. Mluvil jsem o zvýšení oproti mému původnímu návrhu zdanění,“ prohlásil.

Ačkoliv Donald Trump zcela suverénně pokořil všechny republikánské soupeře a je tak jediným republikánským kandidátem na post prezidenta USA, samotná strana republikánů stále váhá s oficiální podporou kontroverzního miliardáře. Uvažuje se o vytvoření protestního křídla a navržení nového kandidáta.

Donald Trump svými výroky v minulosti často vyvolával pobouření. Mexické imigranty například označil za „znásilňovače“, ilegální migraci chce zabránit stavbou velké zdi na hranici s Mexikem a muslimům by zakázal vstup do země. Na otázku, zda by do USA pustil nového starostu Londýna, který je muslim, Donald Trump odpověděl, že „vždy budou existovat výjimky“.

Zobrazit celou diskusi