Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severokorejci mají o USA jasno: Trump je moudrý, Clintonová hloupá

Autor: ČTK, mik - 
1. června 2016
11:25

Donald Trump je moudrý a prozíravý a Hillary Clintonová hloupá. Tak označil předpokládaného republikánského kandidáta na prezidenta USA a jeho očekávanou demokratickou soupeřku ve středečním komentáři severokorejský oficiální zpravodajský portál DPRK Today. Pro kontroverzního realitního magnáta je to v tomto týdnu už druhá taková pochvala od severokorejského tisku.

„Prezident, pro kterého musejí američtí občané hlasovat, není hloupá Hillary, která přislíbila uzpůsobit íránský model k řešení jaderného sporu na Korejském poloostrově, ale Trump, který se vyslovil pro přímý rozhovor se Severní Koreou,“ píše DPRK Today. Portál v případě Clintonové nepoužil její příjmení, ale pouze křestní jméno.

Severokorejská média tento týden v obou případech ocenila, že Trump v případě svého zvolení plánuje přehodnotit rozmístění amerických vojáků v Jižní Koreji a že nevyloučil ani jejich případné stažení. Miliardář rovněž prohlásil, že je ochoten v případě svého zvolení jednat se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Trump v květnovém rozhovoru s agenturou Reuters přímo sdělil, že by neměl s diktátorem problém mluvit. Ve dřívějším rozhovoru pro The New York Times zas uvedl, že Japonsko s Jižní Koreou by měly Spojeným státům platit za to, že USA mají v obou těchto asijských zemích rozmístěno celkem zhruba 78.000 vojáků.

Pchjongjangu se přítomnost amerických vojáků nelíbí, považuje je za možné agresory a hrozbu pro svou bezpečnost. Přesto by podle agentury AP Severní Korea přímé rozhovory s Washingtonem uvítala. Moly by totiž posloužit také jako prostředek k oficiálnímu mezinárodnímu uznání za jadernou velmoc.

Trump již podle propočtů může počítat s automatickou prezidentskou nominací strany, neboť si zajistil podporu více než 1237 potřebných delegátů. Podle aktuálních odhadů jich má nyní o dva více. Oficiálně o nominaci rozhodne až červencový sjezd Republikánské strany. Předpokládá se, že v listopadových volbách se Trump střetne s demokratickou favoritkou Clintonovou.

Zobrazit celou diskusi