Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žháři ničí Izrael: Plameny vyhnaly 60 tisíc lidí z domovů

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2016
18:07

V Izraeli už třetí den zuří masivní požáry, které se vlivem sucha a nepříznivého větru šíří v několika částech země. Podle ministra Erdana byla polovina požárů založena úmyslně. Čtyři podezřelí byli v souvislosti s požáry zadrženi. Údajně se pokusili zapálit i hasičskou stanici města Haifa.

Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan ve čtvrtek v tamních médiích řekl, že polovina požárů byla zřejmě založena úmyslně. Policejní mluvčí sdělil, že čtyři osoby podezřelé ze žhářství byly zatčeny a ještě ve čtvrtek stanou před soudem v Jeruzalémě. Z třetího největšího izraelského města Haifa bylo kvůli plamenům evakuováno na 60.000 lidí, uvedla izraelská televizní stanice Channel 2.

Žháři se podle jednoho z hasičů pokusili zapálit i hasičskou stanici v Haifě, aby ztížili hašení. Ve městě bylo uzavřeno několik silnic a škol. Starosta Haify Jonah Jahav v televizi řekl, že požáry jsou na několika místech města. Nejméně jeden z nich způsobil odhozený oharek cigarety na místě, kde byly hořlaviny.

Haifa zažila velký požár před šesti lety, kdy musel s hašením pomáhat americký tanker. O život tehdy přišlo 40 lidí, většinou vězeňských strážců a policistů. Nyní si požáry podle posledních informací vyžádaly lehká zranění 30 osob, které se nadýchaly kouře.

Z preventivních důvodů ve čtvrtek byla evakuována univerzita v Haifě, zatímco izraelská energetická společnost vyhlásila pohotovost. Na evakuaci se připravovaly i dvě věznice a rovněž nemocnice. Kvůli poškození některých částí vedení byl proud na několika místech přerušen.

Premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek o situaci hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který řekl, že Rusko poskytne na pomoc dvě letadla. Do hašení jsou zapojeny také letouny vyslané z Řecka, Itálie, Chorvatska a Kypru. Dohromady v Izraeli pomáhá deset letadel ze zahraničí.

Zobrazit celou diskusi