Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Požár v Izraeli: 42 mrtvých, hasiči marně bojují s plameny

Autor: ČTK, oj, mivr - 
3. prosince 2010
21:46

AKTUÁLNĚ, FOTO: Lesní požár na severu Izraele, který vypukl ve čtvrtek, se stále bohužel nepodařilo uhasit. Sedmnáct tisíc lidí včetně šesti stovek vězňů muselo být evakuováno z okolí izraelského města Haify, které se ocitlo v obklíčení plamenů. Oheň pohltil už skoro tři tisíce hektarů suchého porostu, tedy kolem čtyř milionů stromů. Do hašení se zapojily téměř dvě desítky zemí. Podle poslední bilance si katastrofa vyžádala už 42 lidských životů, čtyři lidé jsou nezvěstní a šestnáct osob s různými stupni popálenin je v nemocnicích.

Podle prvního šetření oheň zřejmě začal na nelegální skládce odpadu. V izraelském tisku, který kritizuje úřady za nepřipravenost, se objevily spekulace o úmyslném založení požáru. Úřady to ale nepotvrdily.

Izrael, který často poskytuje vlastní zdravotníky do jiných zemí postižených živelními katastrofami, musel tentokrát sám požádat o nevojenskou mezinárodní pomoc. v pátek ráno dorazila stovka požárníků z Bulharska a hasicí letadla z Řecka a Británie.

Pomáhá i Turecko

Mluvčí záchranné služby Joram Levi sdělil, že kvůli silnému větru je těžké dostat se mezi kopce a do jednotlivých údolí. "Nemáme velká letadla, která by byla schopná nést dostatečné množství vody. Ta naše na tak velký oheň nestačí," řekl.

"Čelíme katastrofě mezinárodního rozměru. Musíme přiznat, že naši požárníci nejsou schopni zvládnout lesní požár za tak silného větru. Chybí nám k tomu prostředky," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu se sešel v Tel Avivu na mimořádné schůzce s ministry a poděkoval státům, které dodaly letadla a materiál k hašení. Jsou mezi nimi Řecko, Kypr, Británie, Jordánsko a Rusko, podílet na pomoci se chtějí také USA, Egypt, Ázerbájdžán, Španělsko, Chorvatsko a Francie. Dvě letadla poslalo překvapivě i Turecko, které má kvůli letošnímu námořnímu incidentu ve Středozemním moři, při němž izraelská armáda zabila skupinu Turků, s židovským státem napjaté diplomatické vztahy.

Extrémní sucho

Hustý kouř s obavami sledovali obyvatelé přístavní Haify. Úřady evakuovaly tisíce lidí z blízkého pohoří Karmel, které se nachází v Galileji. Plameny sežehly zatím pětinu tamního lesa. Je to jedna z nejrozsáhlejších zalesněných částí Izraele, oblíbená jako cíl turistických i rodinných výletů.

Izraelské úřady se snaží zjistit příčinu požáru. Během letošního letního období v Izraeli prakticky nepršelo, podle meteorologů bylo množství srážek nejmenší za posledních šedesát let.

Největší podíl mezi mrtvými mají vězeňští dozorci, kteří jeli ve čtvrtek autobusem do místní věznice, aby pomohli s evakuací tamních vězňů. Podle svědků před autobusem velmi rychle vzplál oheň, vytvořila se clona z plamenů a řidič nemohl na horské silnici vozidlo obrátit.

smrk ( 4. prosince 2010 09:38 )

Všude válčej, každýmu vyhrožujou - ale požáry uhasit nedokážou.

Zobrazit celou diskusi