Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Praze: Na Florenci uhořelo devět lidí!

Autor: rvs, šim, ČTK, jaj - 
27. října 2010
17:41

AKTUALIZOVÁNO: Prahou otřásla děsivá tragédie. V budově těsně sousedící s pražským autobusovým nádražím Florenc hořelo. Oheň vypukl krátce po půlnoci a při požáru uhořelo podle informací Blesk.cz devět lidí, zřejmě bezdomovců. Hasiči na místě našli také dva mrtvé psy.

Záchranáři z okolních domů evakuovali desítky lidí. Dva lidi stihli vyvést živé z hořící budovy. Devět lidí, zřejmě bezdomovců, při požáru zemřelo. "Podařilo se nám zachránit dvě osoby, které jsme předali zdravotnické záchranné službě," řekla Blesk.cz mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová a dodala, že těla osmi lidí byla nalezena při dohašovacích pracích. Podle vyjádření Adamcové je pravděpodobné, že počet obětí je konečný. Hasiči objekt prošli v rojnici a žádná další těla neobjevili.

662542:gallery:true:true

Dva mladí lidé, které se podařilo zachránit, skončili v nemocnici. Nadýchali se kouře, jednalo se o jedenadvacetiletého muže, který je nyní v nemocnici na Karlově náměstí a devatenáctiletou dívku, kterou záchranka převezla Na František.

Na místě zasahovalo deset hasičských jednotek, z nichž první na místo přijely již po pár minutách od ohlášení v půl jedné ráno. Plameny díky jejich včasnému zásahu nezasáhly sousedící budovy autobusového nádraží. Příčina požáru se vyšetřuje.

Budova byla opuštěná

Podle Mediafaxu ještě ve tři hodiny ráno nebylo lokalizováno ohnisko požáru. "Na místě probíhají dohašovací práce. V devět hodin ráno začne vyšetřování," řekla Blesk.cz mluvčí hasičů.

Lokalita, ve které hořelo, byla dle místně příslušných policistů místem, kde přebývali převážně lidé bez domova a squateři, uvedl Mediafax.

Budova dříve patřila Českým drahám. "Je to objekt, který byl už neobydlený, opuštěný, takže se předpokládá, že škoda bude nulová," řekla Adamcová. Jediná škoda, o které ví, je zhruba 20.000 korun na ohořelých stromech v okolí.

Video  Požár na Florenci v obraze  - Blesk.cz, Martin Mithofer
Video se připravuje ...

Budovu zachvátily plameny během několika minut

Pracovník ostrahy vypověděl, že půl hodiny po půlnoci slyšel volání o pomoc. Zavolal hasiče a informoval procházející policejní hlídku. "Během několika minut byla celá budova v plamenech," dodal. Objekt byl podle něho odpojen od dodávky elektrického proudu, bezdomovci si v něm svítili svíčkami.

Na místě požáru zasahovalo 23 jednotek, z toho devět profesionálních, deset dobrovolných a také hasiči Českých drah, pražského metra a letiště.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu asi ve 02:10, poté začali nacházet ohořelá těla. Po 04:00 většina hasičských aut z místa odjela, záchranáři ale i nadále procházeli kouřící budovu a dohašovali ji. Místo ale již předali policejním vyšetřovatelům.

vera51 ( 9. srpna 2014 09:12 )

me taky je lito tech pejsku

vera51 ( 9. srpna 2014 09:12 )

me taky

lo2f ( 28. října 2010 18:47 )

To bych neřekl. Ti mají početné rodiny a přídavky, krádeže je uživí všechny, všichni se vzájemně podporují. Raději nechají v bytě bydlet 10 příbuzných než by je poslali na ulici

fouk.si ( 28. října 2010 16:30 )

se budou zabývat raději cikánama aby se měli ještě lépe !!!

fouk.si ( 28. října 2010 16:28 )

Právě - myslím si že to byly smažky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání