Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Požár na Florenci ONLINE: Přežili muž (26) a žena (19), devět lidí zemřelo

Autor: šim, ČTK - 
27. října 2010
16:10

ONLINE: Nejtragičtější požár za posledních 20 let. Na pražské Florenci, v opuštěné budově, která těsně sousedí s autobusovým nádražím, dnes krátce po půlnoci uhořelo 9 lidí. Dva mladí lidé, kteří stihli před požárem ohněm utéct, bojují o život v nemocnici.


14:40 - "Zraněný, který se nadýchal zplodin byl z nemocnice propuštěn. Jeho zdravotní stav je dobrý, nejednalo se o nic vážného", sdělil Blesk.cz mluvčí nemocnice Na Františku Vladimír Juřina.

14:35 - " Slyšela jsem o tom ráno v rádiu a tady na nádraží jsem si všimla těch ohořelých trámů. Muselo to být drsný, těch devět lidí muselo neskutečně trpět. Jinak všechno v pohodě, jenom mi to přesunuli na jiné nástupiště, ale jinak žádný problém. Čekala jsem, že to tady bude mnohem horší," svěřila se Blesk.cz sedmnáctiletá Lenka, která měla cestu za kamarádkou do Brna.

14:11 - "Mohu potvrdit devátou oběť. Našlo se deváté tělo a pes," aktualizovala počet obětí požáru pro Blesk.cz mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

14:04 - Hasiči našli ve spáleništi devátou oběť. Noční požár na Florenci se tak stal nejtragičtějším od roku 1995, kdy při požáru v pražském hotelu Olympik zemřelo 8 lidí.

13:05 - "Ráno jsem to viděl v televizi. Je to hrozný. Právě čekáme na autobus do Zlína, který měl přijet na třeti nástupiště, ale to je z důvodu požáru uzavřené. Musíme se tak přesunout na jiné stanoviště. Měli jsme naštěstí místenky, takže s lístkama žádné komplikace nebyly," sdělila Blesk.cz jedna z cestujicích na autobusovém nádraží Florenc.

Video  Požár na Florenci v obraze  - Blesk.cz, Martin Mithofer
Video se připravuje ...

12:44 - Je uzavření první, druhé a třetí stanoviště autobusů. Pracovníci nádraží vysouší stropy. Informační tabule a místní dispečer nasměrovává lidi k jinému nástupišti. Hlavní hala autobusového nádraží Florenc je otevřena. "Vše tu funguje, jako by se nic nestalo," popisuje dění na pražské Florenci reportér Blesk.cz

12:14 - "Na místo právě přijela pohřební služba. Budou nakládat těla," informuje ze spáleniště reportér Blesk.cz

12:11 - Více o totožnosti obětí snad řekne pitva, která byla nařízena.

12:05 - "Zaskočilo mě to, muselo to být fakt velké. Ještě teď je tady cítit ten zápach. Je mi těch lidí líto. Žádný problém s pořízením lístku jsem neměl, koupil jsem si ho normálně v hlavní hale, nevšiml jsem si, že by byla uzavřená," řekl reportérovi Blesk.cz cestující Marek.

12:02 - Reportéři Blesk.cz na místě potkali bezdomovce, pana Karla, který budovu, která doslova lehla popelem, znal. "Bojím se, že mi tam zemřel kamarád. Předevčírem jsme se pohádali, od té doby jsem ho neviděl," vypověděl Blesk.cz pan Karel.

12:01 - Policejní mluvčí Tomáš Hulan pro Blesk.cz upřesnil věk muže, který požár přežil. Není mu 21 let, ale 26 let. "K jejich totožnosti, ani k tomu, jestli to byli lidé bez domova, se vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudu vyjadřovat," řekl Blesk.cz Hulan.

11:40 - Hasiči pracují také s verzí, že požár mohl vzniknout na několika místech. Vše ovšem osvětlí teprve vyšetřování.

11:38 - Letecké záběry, které na místě pořídil fotograf Blesk.cz, ukazují, jak rozsáhlý požár byl. Ve spáleništi jsou červenobílými páskami označená místa, kde hasiči našli těla obětí, Blesk.cz to potvrdila mluvčí pražských hasičů.

Na těchto třech místech byly nalezeny oběti požáru Na těchto třech místech byly nalezeny oběti požáru | David Malík

10:57 - Počet obětí - osm mrtvých - by měl být konečný. "Osoby byly nalezeny u sebe na dvou místech, která nebyla daleko od sebe," řekla k nálezu mrtvých Adamcová.

10:54 - Na spáleništi je v současnosti asi desítka hasičů, z toho čtyři vyšetřovatelé, kteří odebírají vzorky. "Na místo míří psovodi se psy," řekla Blesk.cz k aktuálnímu vyšetřování mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Tito psi jsou speciálně vycvičeni k vyhledávání ohniska požáru.

Letecké záběry místa požáru na pražské Florenci Letecké záběry místa požáru na pražské Florenci | David Malík

10:51 - Budova, která totálně shořela, byla neobydlená. "Lidé v ní pobývali neoprávněně," řekla Blesk.cz Adamcová.

VÝZVA:
Podařilo se vám vyfotit nebo natočit video nočního požáru na pražské Florenci? Záznamy posílejte do redakce Blesk.cz na adresu tip@blesk.cz

10:38 - U mladé ženy, která je hospitalizována v nemocnici Na Františku, je v současné chvíli policie a vyslýchá ji. Jedná se o velmi důležitého svědka celé události. Její výpověď i výpověď muže, který hrozný požár přežil, bude pro vyšetřování zřejmě klíčová.

10:10 - Dva lidé, kteří ničivý požár přežili a v současnosti jsou v pražských nemocnicích v péči lékařů, jsou mladý muž a žena ve věku 21 a 19 let. Oba mladí lidé se nadýchali zplodin.

9:03 - Nová odbavovací hala autobusového nádraží na Florenci je uzavřena. Je obehnána páskou. Cestující, kteří si potřebují zakoupit jízdenky, musí využít starou odbavovací halu, nebo si lístek koupit přímo v autobuse.

8:47 - Na místo spáleniště míří vyšetřovací tým, který bude nyní zjišťovat, proč začalo v budově hořet. Budova byla odpojena od elektřiny. Je pravděpodobné, že osoby, které v budově přebývaly, používaly otevřeného ohně k přitápění a svícení.

Hasiči prohledávají místo tragédie Hasiči prohledávají místo tragédie | Malík, Mithofer
8:15 - "Na místě probíhají dohašovací práce. Hasiči prošli místo v požáru v rojnici a žádné další oběti nenašli," řekla Blesk.cz Pavlína Adamcová, mluvčí pražských hasičů.

7:47 -Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu asi ve 02:10, poté začali nacházet ohořelá těla. Po 04:00 většina hasičských aut z místa odjela, záchranáři ale i nadále procházeli kouřící budovu a dohašovali ji..

7:32 - Požár, který zachvátil opuštěný dvoupodlažní objekt, byl hasičům nahlášen půl hodinu po půlnoci. První hasičské jednotky byly na místě během 6 minut.

662542:gallery:true:true

Požár vypukl asi půl hodiny po půlnoci ve středu v noci. Strážný slyšel volání o pomoc a zavolal hasiče a policii. Příčina požáru se vyšetřuje. Objekt byl opuštěný a nevyužívaný. Pouze v něm přespávali bezdomovci nebo squateři.

Záchranářům se povedlo vyvést dva lidi, ale požár postupoval příliš rychle. Ještě ráno probíhaly dohašovací práce, hasiči rojnicí prošli celý objekt, nalezli osm těl. Více lidí na místě tragédie pravděpodobně nezahynulo.

Lidé z okolních domů byli evakuováni, avšak kouř nebyl jedovatý. Kvůli nedostatku vody ji museli hasiči kyvadlově přivážet.

ales1 ( 27. října 2010 17:03 )

co když ti bezdomáči ještě předloni daně a poplatky a všechno platili? He?

ales1 ( 27. října 2010 17:03 )

jaramilo, pokud někde budete koncentrovat určité jedince a nedovolíte jim odejít, bude to koncentrák. Pokud jim dovolíte odejít, nevydrží vám tam nikdo ani tejden.

jaramila ( 27. října 2010 16:39 )

Proč to nazýváte koncentrákem? Měli by mít svoje teritorium, a ať se starají sami o sebe. Něco jako domácí vězení. Myslím, že by se našlo dost lidí, kteří by jim přispívali na živobytí, jen aby se jich zbavili. Pro ně by to jistě zajímavé nebylo, ale to je jejich problém. Dřív byla pracovní povinnost, jinak byl člověk jako příživník potrestán.A ne domácím vězením.

ales1 ( 27. října 2010 15:51 )

aha. Takže míníte zřídit nějaký koncentrák? Nebo jak to budete řešit?

jaramila ( 27. října 2010 15:45 )

Já nemyslím, aby tam šli dobrovolně. Takových špinavých ožralců bych se neptala. Nehodí se, aby sdíleli společné prostory se slušnými lidmi.Viděla jsem na vlastní oči na zastávce tramvají na Smíchovském nádraží sedět na lavičce ženštinu, která byla durch promočená, špinavá, ve vlasech měla dredy z hnidů od vší, zkrátka hnus v životní velikosti. A takových je víc, pochopitelně i chlapů. A na takovou lavičku si pak sedne někdo, kdo o tom nevěděl, že tam ta špindíra seděla.Roznášejí nemoci a dělají ostudu celému národu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání