Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ztracení chlapci: ISIS stovkám mladých jezídů vymývá mozky

Autor: Alexandr Božilov - 
12. listopadu 2016
10:21

Stovky, možná tisíce dětí již během války v Sýrii a Iráku unesli bojovníci Islámského státu (ISIS), aby je pak přetvořili k obrazu svému. Mezi nejpostiženější etnickou skupinu patří iráčtí jezídové. Zajaté mladé chlapce posílají do výcvikových táborů. Hrstka těch, kteří se vymaní z područí islamistů, má tak vymytý mozek, že si následky ponese do konce života.

Typickým příkladem toho, co ISIS s mladými chlapci provádí, je i osmiletý jezídský hoch Zed. Před dvěma lety zajal ISIS Zeda i celou jeho rodinu ve vesnici nedaleko iráckého města Sinjar. Zatímco matka Seve a její dvě dcery, kterým nebylo ani 10 let, byly prodány a následně drženy jako sexuální otrokyně, Zed putoval do výcvikového tábora samozvaného chalífátu.

„Nutili ho tam střílet z velkých zbraní. S těmi zbraněmi trénoval tři i čtyři hodiny denně. Ale on byl malý a nemohl ty zbraně udržet tak dlouho, natož z nich ještě střílet. Nakonec mi ho přivedli zpátky. To se ale normálně nestává. Tyto děti se už nikdy nevrátí,“ popsala Seve svoji otřesnou zkušenost pro americkou televizní stanici Fox News.

Seve se nakonec podařilo i s dětmi uprchnout. O svém manželovi však od únosu neslyšela.

Výcvik dětských teroristů Výcvik dětských teroristů | Youtube.com

Zed se sice vrátil k rodině, která se nyní nachází v uprchlickém táboře. Dva roky u islamistů ho však značně poznamenaly. „Snažíme se ho neustále přesvědčit, že je jezíd, ale někdy s námi nesouhlasí. Když se rozzlobí, recituje verše z koránu. Někdy také křičí, že jsme nikdy neměli utíkat pryč,“ líčí Zedova matka, jak mu islamisté vymyli mozek.

Zed však není zdaleka jediným. Podobné příznaky vykazují také další chlapci, kteří měli to štěstí a dostali se ze spárů ISIS. Mnoho z nich zapomnělo na svůj jezídský původ a vehementně se drží islámu. Navíc mají sklony k tomu být extrémně násilničtí vůči svým nejbližším.

Specialisté, kteří jsou přítomni v uprchlických táborech, se snaží těmto dětem pomoci. Sami však přiznávají, že se s přílišným úspěchem nesetkávají. Chlapci, z nichž mnozí mají i přes svůj velice nízký věk na svědomí i desítky lidských životů, podle odborníků potřebují daleko sofistikovanější péči.

„Ti chlapci potřebují absolvovat specializované programy pro dětské vojáky. Posttraumatickou stresovou poruchu a odnaučení se těch špatných zvyků je nutné řešit už na začátku. K tomu, aby mohli úspěšně absolvovat tyto terapie, se v první řadě musí cítit bezpečně,“ uvedla pro Fox News doktorka psychiatrie Anne Speckhardová z Georftownské univerzity. Pocit bezpečí je však podle Speckhardové pro mnohé chlapce nedosažitelný, protože je ISIS častokrát připravil o celou rodinu.