Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turecko zatklo známou starostku. Čelí obvinění z napojení na teroristy

Autor: ČTK - 
26. října 2016
07:18

Turecká policie zatkla v úterý známou starostku Gültan Kişanakovou a jejího spolustarostu z významného převážně kurdského města Diyarbakir. Úřady také prohledávají starostčinu kancelář. Zákrok souvisí s vyšetřováním podezření na napojení na teroristy, uvedly turecké bezpečnostní složky citované agenturou Reuters.

Pětapadesátiletá Kişanaková je známou kurdskou političkou a první starostkou města Diyarbakir na jihovýchodě Turecka. V úterý ráno svědčila v Ankaře před parlamentní komisí zkoumající okolnosti zmařeného červencového pokusu o puč.

Zadržena byla na letišti po svém návratu do města Diyarbakir. Turecká policie kolem radnice vytvořila bezpečnostní kordon pro případ protestů.

V září turecká vláda sesadila z funkcí téměř třicítku starostů na kurdském jihovýchodě země a nahradila je svými příznivci. Sesazení šéfové radnic byli zvoleni za opoziční prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), která je podle vlády v Ankaře napojená na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). PKK označují za teroristickou organizaci Turecko, Spojené státy a Evropská unie.



Zobrazit celou diskusi