Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Bombardování Halabu musí skončit,“ uvedl Tusk. Vyloučeny nejsou ani sankce

Autor: ČTK - 
21. října 2016
06:58

Evropská unie ostře odsuzuje násilí na civilistech, kterého se dopouští režim prezidenta Bašára Asada a jeho ruský spojenec v obleženém syrském městě Halab, a žádá jeho okamžité zastavení. Na noční tiskové konferenci po prvním jednacím dni říjnového summitu EU to novinářům řekl předseda unijních schůzek Donald Tusk. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande na vlastních konferencích zdůraznili, že EU si pro případ pokračujícího násilí nechává otevřené všechny možnosti reakce, včetně sankcí. Závěrečný dokument oproti původnímu návrhu ale cílené sankce nezmiňuje.

Strategickou debatu summitu o vztazích mezi EU a Ruskem plánoval Tusk na říjen už před několika měsíci. Žádali ji například Italové, kteří se zasazovali o změkčení postupu, který Unie vůči Moskvě zaujala za ukrajinské krize.

Dění v Halabu ale náladu v Unii změnilo. Jak v pátek připomněla německá kancléřka, bombardování města je podle EU v rozporu s principy lidskosti a je zcela nepřijatelné. Unie proto musí zvažovat všechna dostupná opatření, včetně sankcí, aby jej zastavila, byť tyto úvahy nebyly podle Merkelové v centru čtvrteční debaty prezidentů a premiérů.

Závěrečný dokument ale neobsahuje zmínku o cílených sankcích

Závěrečný dokument, který vzešel z jednání šéfů států a vlád osmadvacítky, oproti původnímu návrhu už neobsahuje zmínku o cílených sankcích, ale pouze formulaci, že EU zváží v případě pokračování současných masakrů všechny dostupné možnosti.

„Soustředili jsme se na otázku, co pro nás válka v Sýrii znamená. A dali jsme jasně najevo, že uděláme, co je třeba, abychom zajistili přístup humanitární pomoci k lidem, kteří jsou v Halabu izolováni a obklíčeni,“ prohlásila Merkelová.

Předseda unijních schůzek Tusk novinářům řekl, že v páteční široce pojaté debatě lídři připomněli nejrůznější ruské aktivity – od narušování vzdušného prostoru přes dezinformační kampaně, kyberútoky a zasahování do politického procesu v unijních zemích až po přístup k vyšetřování katastrofy letu MH17 nad Ukrajinou. „Z těchto příkladů je jasné, že ruskou strategií je oslabení EU. Realitu hodnotíme střízlivě a nemáme iluze. Naším cílem není zvyšování napětí s Ruskem, jednoduše reagujeme na kroky, které Rusko činí,“ prohlásil Tusk.

K ukončení bombardování Halabu a doručení pomoci obyvatelům se připojil i Hollande

Podle kancléřky chce EU s Ruskem dobré vztahy a otevřené komunikační kanály, přesto ale musí dát své postoje – speciálně právě k Sýrii – jasně najevo. Merkelová své unijní partnery také informovala o středečních rozhovorech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Berlíně.

K hlasům volajícím po ukončení bombardování a doručení humanitární pomoci civilistům do Halabu se připojil také Hollande. Nadále je podle něj nutné nechat si otevřené všechny možnosti včetně uvalení sankcí na Rusko. Na pátečním jednání k tomu ale Unie nepřistoupila, uvedl prezident.

marais ( 21. října 2016 16:32 )

Rebelové ať z Halabu odejdou a pak ať si vezmou lopaty a začnou budovat,co v Sýrii zničili, Tusk jim může pomoci...

tgbg ( 21. října 2016 14:33 )

Typické ruské zbabělé jednání. Zmasakrovat miliony nevinných lidí, vyhnat je ze svých domovů, rozbombardovat školy, sídliště, nemocnice a dětská hřiště a dosadit si do vedení státu diktátorskou loutku, která ruským vrahům dovolí zřídit si na svém území vojenské základny, drancovat nerostné bohatství a odvážet je potom do hladového Ruska. Nakonec toto všechno známe z přepadení Československa Ruskem(SSSR) , které i v Československu dosadilo do vlády nejhorší komunistické vyvrhele všech dob. Tyto zvlášť odporné komunistické zrádce a vyvrhele ostudně zachránil V. Havel za příslib zvolení do funkce prezidenta.

cicihala ( 21. října 2016 11:12 )

 Lug70 to napsal dobre. Co se týká bombardování Jemenu kamarádem USA Katarem, tak před dvěma dny jsem se dozvěděla, že minuly rok na jaře tam Katar hodil jeden typ ATOMOVKY!!!! Nevim, jak mi to mohlo uniknout, když nás média o všem tak dobre informují jestli jste o tom někdo věděl, tak sem hoďte kdyžtak info. A pak se neustále kritizuje Rusko a Asad, kteří chtějí osvobodit konečně Sýrii od teroristů... Jestli chcete vidět video té atomovky, najdete ho na YouTube, stačí napsat bomba atomica yemen.

dumik ( 21. října 2016 10:47 )

no asi mluvíte o sobě své familii, že jsem to uhodla.

dumik ( 21. října 2016 10:43 )

 skončí samozřejmě, jakmile bude město dobyto, skončí. V Mosulu ale bude dobývání plné bětí a navíc USA vojska budou násilí dál roznášet, až je bude Irák ze sv=ho území, kde jsou spolu s Turky nelegálně. vyhánět. Ohledně Tuska... co říci, je to Polák,. no

Zobrazit celou diskusi