Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristé ukázali unesené školačky: Vdaly se podle vůle Alláha nebo byly zabity

Autor: ČTK - 
14. srpna 2016
15:00

Islamistická organizace Boko Haram zveřejnila na internetu video zachycující údajně část školaček, které v dubnu 2014 unesli ze školy v Chiboku na severovýchodě Nigérie. Zahalená dívka na něm říká, že některé z unesených jsou ještě naživu, jiné prý ale byly zabity při náletech vládních sil.

Dívka také úřady vyzývá k propuštění vězněných bojovníků Boko Haram, aby zbývající unesené školačky mohly být propuštěny na svobodu. „Měli by vědět, že jejich děti jsou stále ještě v našich rukou,“ říká na 11minutovém videu umístěném podle agentury AFP na serveru YouTube maskovaný muž. Kolem něj jsou vidět dívky v závojích sedící na zemi a další stojící v pozadí.

„Čtyři desítky těchto dívek se vdaly podle vůle Alláha (za islamistické bojovníky),“ zmiňuje muž na videu a dodává: „Další byly zabity při náletech.“

Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. | Reprofoto / Youtube

Video podle agentury AP umístil na Twitteru nigerijský novinář. Údajný bojovník Boko Haram v něm varuje, že dívky budou zabity, jestliže vláda bude postupovat proti jeho organizaci silou zbraní. Školačky unesené v Chiboku drží podle něj v zajetí bývalý vůdce skupiny Boko Haram Abúbakar Shekau.

Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. Na videu je část školaček, které stále ještě žijí. Islamistická organizace Boko Haram je v Nigérii unesla v dubnu 2014. | Reprofoto / Youtube

Islamisté z Boko Haram 14. dubna 2014 unesli ze školy v nigerijském Chiboku 276 dívek. Padesáti sedmi z nich se podařilo do několika hodin uprchnout, zbylých 219 se pohřešovalo. Koncem května nigerijské bezpečnostní síly našly dvě z unesených školaček.

Organizace Boko Haram chce v zemi vytvořit fundamentalistický islámský stát. Útoky jejích ozbrojenců si od roku 2009 vyžádaly nejméně 14 tisíc lidských životů. Sunnitští fundamentalisté terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států – Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría.

V regionu s fundamentalisty bojuje od loňska mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů.

marlen52 ( 14. srpna 2016 18:46 )

to je uplně jiná kultůra pro nás nepochopitelná a já ji ani nechci poznat.neumím si představit naše dcery a vnučky zahalené a kdyby s nima prováděli to co provádějí s jinde.doufám že naše vláda si nenechá diktovat, je to i naše země

mandat ( 14. srpna 2016 18:21 )

Maji tam dobu kamennou,kdyby tam nebyli Evropani,tak ani nevi,ze je neco jineho.Jsou to neandrtalci,co maji v hlave jen islam.At se tam treba sezerou, musi si prodelat svuj vyvoj,jako ho mela Evropa.My z nich kultivovane lidi neudelame,maji zpozdeni a ani se nechteji integrovat,tak co s nima.

prycsnima ( 14. srpna 2016 15:38 )

 Kdo se na ně nevy ere.V africe ať se klidně všichni mezi sebou vymlátějí.Stejně jediné co umí je se množit a čekat na pytel rejže z letadla. Hlavně ať melezou do evropy!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi