Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prezident z Afriky poslal svou ženu do kuchyně. S Merkelovou řešil migranty

Autor: Alexandr Božilov - 
14. října 2016
19:00

Německá kancléřka Angela Merkelová zakončila v pátek svůj „africký týden“. Poté, co se postupně setkala s představiteli Čadu, Mali, Nigeru a Etiopie, od čtvrtka hostí prezidenta Nigérie Muhammada Buhariho. Jedním z hlavních témat je migrace. Nigerijci totiž v Německu tvoří podstatnou část afrických žadatelů o azyl.

Německo, které představuje hlavní cílovou destinaci pro migranty z Afriky, bude příští rok předsedat zemím skupiny G20. Angela Merkelová proto slíbila, že její země zvýší úsilí ohledně pomoci africkým státům a boje proti masové migraci. „Myslím, že musíme Africe věnovat mnohem větší pozornost,“ prohlásila Merkelová.

Německá kancléřka chce zpomalit proud migrantů, kteří do Evropy připlouvají z konflikty a chudobou sužované Afriky. Právě v Německu žádají o azyl tisíce lidí z Afriky. Více než 10 tisíc z nich pochází z Nigérie. Ta má sice bohaté zásoby ropy, jenže ceny „černého zlata“ jsou dlouhodobě nízké. Kromě toho se Nigérie potýká také s džihádisty z organizace Boko Haram.

Právě ekonomická recese a Boko Haram představují problémy, které není Nigérie schopna vyřešit sama. Nigerijci proto doufají, že Buhariho mise v Berlíně bude úspěšná.

Návštěva nigerijského prezidenta v Německu měla i jeden pozoruhodný moment. Jeho žena Aisha mu v rozhovoru pro BBC pohrozila, že ho příště volit nebude, jestliže neprovede zásadní personální reformu vlády. Prezident podle Buhariové sice jmenoval do kabinetu 50 lidí, ale 45 z nich vůbec nezná. Buhari byl zvolen loni a slíbil, že se bude zabývat bojem proti korupci a nepotismu ve vládních kruzích.

Když se prezidenta novináři ptali na tiskové konferenci s Angelou Merkelovou, co takovému postoji manželky říká, odpověděl jim, že jeho žena patří do jeho kuchyně, obývacího pokoji a další místnosti. K jaké straně patří, to že ale neví. Merkelové nejdřív zatrnulo, pak se jen zasmála.