Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva roky od únosu 276 školaček v Nigérii: Rodiče dostali od Boko Haram hrůzný vzkaz

Autor: lm - 
14. dubna 2016
10:28

Jsou to přesně dva roky od únosu 276 školaček v Nigérii. Událost otřásla celým světem, ale zajaté dívky stále nejsou na svobodě. Teroristé poslali rodičům nahrávku, ve které děti prosí o pomoc.

Radikálové z Boko Haram 14. dubna 2014 přepadli lyceum v Chiboku v nigerijském státě Borno. Ozbrojení islamisté unesli 276 dívek, většinou křesťanek. Zhruba šesti desítkám se podařilo uprchnout, ale osud dalších více než dvou set zůstává nejasný.

Ani dva roky po události, která otřásla celým světem, není jasno. Novinářům americké CNN se ale podařilo získat nahrávku, kterou teroristé poslali nigerijské vládě. Na ní je natočeno asi patnáct zahalených dívek, kterak uvádí své jméno a místo původu. Dívky nevypadají, že by byly zraněné nebo trpěly podvýživou. Teroristé je zřejmě natočili, aby dokázali, že jsou stále naživu.

Novináři ukázali nahrávku matkám unesených dívek, které už dva roky prochází peklem. Rifkatu Ayuba po dlouhé době spatřila svou dnes už 17letou holčičku. Když ji zahlédla, natáhla zoufale ruku k monitoru a zabědovala. „Chtěla bych ji vytáhnout z monitoru, kdybych mohla, přenesla bych ji pryč,“ řekla CNN zdrcená matka. Matky při pohledu na své děti propukaly v pláč, některým ale zbyly jen obavy, když své potomky na nahrávce vůbec nenašly.

Video z 25. prosince minulého roku končí proslovem jedné z dívek, která prosí vládu, aby je osvobodila a ony se mohly znovu shledat se svými rodinami.

pekaaaros ( 18. dubna 2016 17:11 )

produktivní věk nestanovuje žádnej místní poměr ale příroda. u nás je zase produktivní věk pomalu ve čtyřiceti, kdy už má žena vyděláno, dobrou kariéru, dobré zázemí a může si dítě pořídit. to že bude malej pajdat na obě nohy a bude mít epilepsii, to je vedlejší. takže zvrhlost jako zvrhlost.

znalec ( 14. dubna 2016 11:32 )

ty "školačky" byly už v době únosu podle místních poměrů v produktivním věku, bylo by k podivu, pokud by se někdy vrátily nepoškozené....

Zobrazit celou diskusi