Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Do Německa zamíří statisíce Turků, varuje šéf Kurdů. Prchnou před Erdoganem

Autor: ČTK, Mii - 
12. srpna 2016
11:04

Pokud turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nezmění svůj tvrdý kurs proti všem, které považuje za protivníky, do Německa by mohly odejít statisíce Turků. Myslí si to šéf sdružení německých Kurdů Ali Toprak. Sdělil to v pátečním vydání deníku Die Welt.

„Krátkodobě počítám s desítkami tisíc, ve střednědobém horizontu se stovkami tisíc lidí z Turecka, kteří budou hledat v Německu ochranu, pokud bude Erdoganův režim dále bojovat proti menšinám a demokratické opozici,“ uvedl Toprak.

Už před vyhrocením situace v Turecku po nezdařeném puči dostávali v Německu politický azyl nejčastěji žadatelé právě této země. Ve spolkové republice v půlce tohoto roku žilo 39 625 běženců, kteří dostali azyl určený politicky pronásledovaným osobám, 11 386 z nich přišlo z Turecka.

Turečtí občané žádají o azyl více než dříve – zatímco loni jich bylo 1767, za první letošní pololetí už 1719. V naprosté většině z toho žádají o udělení azylu turečtí Kurdové. 

Toprak si proto přeje, aby se Německo vůči Erdoganovi a jeho příznivcům vymezilo tak tvrdě jako Rakousko. „Také zde v Německu se koná hon na čarodějnice proti kritikům Erdogana. V posledních měsících se vůbec poprvé v Německu necítím bezpečně,“ dodal nakonec muž, který do spolkové republiky přišel ve věků tří let. 

Zobrazit celou diskusi