Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po návratu z USA jaderného vědce oběsili. Zmizel při pouti do Mekky

Autor: simao, ČTK - 
7. srpna 2016
08:51

Jaderný vědec Šahram Amiri zmizel při pouti do Mekky, poté se objevil v USA, kde natočil několik videí. Nakonec se v roce 2010 vrátil do vlasti, na letišti ho vítala i dojatá manželka a malý syn. Jenže pak vědec zmizel opět. Íránci ho uvěznili. A nakonec popravili – oběsili ho. BBC v té souvislosti připomíná i obávaný íránský jaderný program.

V Íránu popravili jaderného vědce Šahrama Amiriho. Ve vězení byl po návratu z USA a obviněn byl z vyzrazení tajných informací.

Jeho matka sdělila stanici BBC, že rodině bylo tělo jejího syna předáno se stopami po provaze na krku. Podle Amiriho matky byl její syn oběšen a rodina ho už pohřbila.

Uvězněn a obviněn ze zrady byl v roce 2011. Mluvčí íránského ministerstva spravedlnosti Gholámhosejn Mohsení Edžeí pak v neděli potvrdil, že byl Amiri popraven oběšením - za vyzrazení tajných informací Spojeným státům. Podle nejmenovaných zdrojů BBC byl vědec velmi dobře informován o íránském jaderném programu.

Amiri zmizel v Saúdské Arábii roku 2009, kdy tam odjel vykonat pouť do Mekky. Pak se objevil v USA, kde natočil několik videí.

V prvním videu Amiri tvrdil, že ho unesli američtí a saúdskoarabští agenti a pod nátlakem ho přinutili výměnou za americký azyl prozradit tajné informace. Ve druhém řekl, že žije volně v Arizoně a studuje. V posledním však sdělil, že uprchl z vazby, v níž v USA byl, a že se chce vrátit do Íránu.

Vrátil se roku 2010 za velké pozornosti médií, před nimiž se shledal s manželkou a malým synem. Zástupci USA sdělili, že Amiri uprchl do USA z vlastní vůle a že poskytl „užitečné informace“.

Rodina loni projevila obavy o život svého syna, protože s ním neměla přes rok kontakt. Podle loňských informací byl vědec zadržován na tajném místě daleko od Teheránu.

BBC v souvislosti s tímto případem připomíná, že se Íránu loni po mnohaletých vyjednáváních podařilo dojednat se světovými velmocemi dohodu o svém jaderném programu. Za jeho zpomalení byly zrušeny mezinárodní sankce uvalené na Írán kvůli podezření, že provádí výzkum směřující k výrobě jaderných zbraní.

marlen52 ( 7. srpna 2016 17:14 )

 oni prostě vraždí jak na běžícím páse

pragmatik ( 7. srpna 2016 11:30 )

Byla blbost se vracet. Výsledná nepřekvapuje.

Zobrazit celou diskusi