Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Íránský jaderný program? Země se dohodla s mocnostmi ve Vídni, řekl diplomat

Autor: ČTK - 
14. července 2015
07:21

Írán a světové mocnosti dosáhly na jednání ve Vídni dohody ohledně íránského jaderného programu, uvedla v úterý agentura Reuters s odvoláním na jednoho z íránských diplomatů. V pondělí vypršel další prodloužený termín, do kterého měla být dohoda dojednána, a rokování pak pokračovala i po půlnoci.

Po půlnoci k jednacímu stolu zasedli představitelé USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa. Zástupci Íránu by se měli připojit později. 

Současné kolo rozhovorů trvalo už přes dva týdny. Konečný dokument měl být podle původního harmonogramu hotov už do 30. června, postupně byl ale termín prodlužován až na pondělí.  

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v pondělí řekl, že dohoda by mohla být dosažena během úterý. Na druhé straně ale optimismus chladila například některá vyjádření Spojených států. Podle stanice CNN například stále neexistuje jednota ohledně některých sporných bodů včetně termínu zrušení sankcí proti Íránu. 

Agentura APA napsala, že v kuloárech zaznívá informace o tom, že Zaríf chystá v úterý nad ránem tiskovou konferenci společně s ministryní zahraničí EU Federikou Mogheriniovou, která se s ním v pondělí pozdě večer sešla na separátní schůzce, na které byl i ministr zahraničí USA John Kerry. O této tiskové konferenci informovala i íránská tisková agentura ISNA. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi