Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump: USA by měly uznat anexi Krymu, zlepší to vztahy s Ruskem

1. srpna 2016
07:01

Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Trump to podle agentury AP řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice ABC. 

„Lidé na Krymu by podle toho, co jsem slyšel, raději byli v Rusku než tam, kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet,“ uvedl Trump v rozhovoru pro televizi ABC. 

Moskva anektovala Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro). USA, EU a některé další země ale uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce. 

Trump také uvedl, že co se týče Ukrajiny, je to velký „nepořádek“, který vznikl za Obamovy administrativy „s jejími silnými vazbami na NATO“. 

Americký miliardář Trump se nicméně snažil vyvracet tvrzení, že má dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Řekl o mně velmi hezké věci. Ale já s ním nemám žádný vztah. Nikdy jsem se s ním nesetkal,“ řekl Trump.

Trump: Prezidentské duely zasahují do přenosu fotbalu 

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se v neděli také ohradil vůči plánovaným termínům předvolebních debat, v nichž se na podzim střetne se svou demokratickou sokyní Hillary Clintonovou. V rozhovoru pro ABC řekl, že mu vadí, že dva ze tří televizních duelů kolidují se zápasy ligy amerického fotbalu. Clintonová vzápětí vzkázala, že proti termínům nic nenamítá. Komise organizující debaty zatím nehodlá na datech nic měnit. 

„Dvě ze tří (debat) jdou podle mě proti (lize) NFL, takže z toho nemám velkou radost,“ řekl newyorský magnát, který během primárek sbíral body za agresivní televizní vystoupení, v nichž většinou porážel konkurenty.

Nezávislá komise, která o termínech prezidentských duelů rozhoduje již od roku 1987, vybrala letošní tři televizní večery téměř před rokem. Debaty se uskuteční 26. září a 9. a 19. října, samotné volby jsou na programu 8. listopadu. Podle nedělního vyjádření komise není možné najít tři večery, v nichž nebudou debaty kolidovat s žádnými sportovními přenosy. 

Liga amerického fotbalu patří v USA k nejsledovanějším soutěžím a Trump se zjevně obává snížení sledovanosti předvolebního duelu. Jeho lidé se proto budou snažit s komisí v příštích týdnech dojednat možnou změnu. 

Clintonová naproti tomu nemá s termíny žádný problém. „Budu tam,“ vzkázala v reakci na Trumpovo prohlášení.

klotilda ( 1. srpna 2016 13:56 )

Bylo by bezva kdyby Američani a Rusové na sebe plivali přes Beringovu úžinu a neotravovali pohodu v Evropě. Beztak si v kuloárech plácají po ramenou. Co se těchhle voleb týká budou volit Američani, ne my Češi i když korespondenčně (ti co to tady umí s poštovními holuby nejlépe) by volili, evidentně, dámu .

fotrpjotr ( 1. srpna 2016 13:55 )

To si pleteš a americkými agresory,kteří okupují celý svět a jsou hlavní příčinou migrace.

sakajeva ( 1. srpna 2016 09:49 )

Američané sami už přepadli tolik zemí, že anexe nějakého Krymu jim nejspíš připadá naprosto bezvýznamná. Tak o co jde, vždyť je to normální, pravdu má vždy ten, kdo je silnější.

ivoadler ( 1. srpna 2016 09:22 )

Amerika potřebuje pragmatika Trumpa a ne krvežíznivou ideoložku Clintonovou. Trump vidí věci, tak jsou, bez brýlí ideologického mámení. To děsí evropské ideology. 

ferrys ( 1. srpna 2016 08:35 )

 Když vidím Trumpa v televzi, či na fotografiích, vidím v něm "Duce" Musoliniho.Stejné pohyby, stejné grimasy.Jinak pouze karikatura na státníka, ten by nadělal více škody, jak užitku.

Zobrazit celou diskusi