Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman popřál Trumpovi k politické nekorektnosti. A co ke lžím?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
28. července 2016
05:01

Prezident Miloš Zeman sbírá po světě zajímavé a mocné politické přátele. Nejdřív ruského nebo čínského prezidenta. A teď i kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tomu pochválil po vyhraných primárkách politickou nekorektnost a taky boj s údajnou washingtonskou kavárnou, sestrou té jeho pražské.

Spíš než k politické nekorektnosti ale Zeman měl Trumpovi poblahopřát ke lžím, se kterými má sám zkušenost. Mezi politickou korektností a nepravdami, v nichž si obvykle libují diktátoři, kteří právě na nich staví svá impéria, je totiž velký rozdíl. Politická korektnost znamená, že věci interpretujete trochu jinak, než ve skutečnosti jsou, případně je radši neinterpretujete vůbec. Lež je jen lež.

Třeba v Česku můžeme za politickou korektnost poděkovat neziskovkám hájícím Romy. Jejich dlouholetou bídnou socioekonomickou situaci plně svalily na Čechy, z nichž udělaly rasisty. Nikde ani slovo o cíleném zneužívání sociálních dávek, kradení nebo zvyku jít ráno místo do práce do herny. Právě neziskovkám teď můžeme poděkovat, že z většiny Čechů udělaly skutečné rasisty.

Lži vypadají jinak. Čistá lež je například Zemanův výmysl s Peroutkovým článkem o Hitlerovi. Dnes už je dávno jedno, jestli ho prezident viděl po pár becherovkách vlevo dole, vpravo nahoře nebo jen v mlžném oparu. Jeho lež teď žije vlastním životem a věřte tomu nebo ne, někteří Zemanovi oddaní ji berou jako pravdu. Možná místo kafe taky pijí becherovku. Právě v tom spočívá největší kouzlo lži.

Trump je ještě talentovanější lhář. V podstatě lže, sotva otevře pusu, takže místo nepravd bychom se měli pokusit identifikovat spíš náhodnou pravdu. Americký miliardář lže o svém bohatství, podnikání i většině aktivit. A kreativní je i ohledně statistik. Ty samozřejmě v televizi účelově przní všichni politici, takže možná není od věci zařadit i tuhle nebezpečnou aktivitu mezi sexuální trestné činy.

Nicméně Trump statistiky neprzní: rovnou si vymýšlí své vlastní. Hlavním zločinem politické korektnosti je relativizace. Hlavním zločinem lží je totální zmatení. Ironie je, že se zločiny politické korektnosti dnes snažíme napravit právě lhaním – a ne pravdou, byť bolavou. Je to zhruba stejné, jako zkoušet napravovat kradení vražděním. Nakonec taky vždy skončíte s Breivikem.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli hostem pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Dívejte se živě od 11:00.

spirito2302 ( 25. listopadu 2016 19:54 )

Nejlépe v hospodě

maledivy2016 ( 28. července 2016 12:48 )

Lidi bijte a likvidujte ten lidský odpad islámský a každou muslimskou tlamu zarostlou a zabte každého araba, muslima od parchanta po dedky a baby muslimské! Je to jen lidskej póvl, odpad, hnůj co myslí jen na vraždění kohokoliv, kdo neuznává uchyla Mohameda, teplouse Alláha a proroka co ho kouřil! Je to pedofilni uchylna víra, zoofilii milují muslimský tlamy! SMRT ISLÁMU, ISIS A KAŽDÉMU, KDO JE PODPORUJE!

dzery ( 28. července 2016 11:27 )

Na trampu by tě kamárádi hodili někam do ha.zlu.

nezadat1 ( 28. července 2016 11:27 )

Už by jste měl pochopit,že ten váš vožrala havlíček s hlavou obarvenou americkým lejnem se již z pekla nevrátí a debil z orláku nesežene dost idiotů jako vy aby se stal další pohromou pro naši krásnou vlast.

nezadat1 ( 28. července 2016 10:34 )

Zeman je skvělý president,jediný co mu vyčítám je,že postavil na nohy tu debilní stranu ČSSD!!!!!Ti křiváci a spojence s komunistama měli již dávno být postavit mimo zákon.

Zobrazit celou diskusi