Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volný průchod uprchlíkům z Turecka: Evropa má štěstí, že se vzpoura nepovedla, říká politička

Autor: mb - 
16. července 2016
09:39

Evropa má „štěstí“, že se v Turecku nezdařil pokus o státní převrat. V případě, že by rebelové uspěli, do Evropy by rázem zamířily statisíce uprchlíků a nastal by „chaos“, tvrdí turecká poslankyně Zeynap Jane Kandur z vládní AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje) tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62).

„Pokud by byl státní převrat úspěšný a prezident by byl zabit, znamenalo by to ohrožení pro Evropu. Turecko slouží jako bariéra mezi Sýrií a EU, a pokud by padlo, znamenalo by to chaos. EU má velké štěstí,“ myslí si politička Zeynap Jane Kandur.

Zároveň ale jedním dechem dodala, že pokus o puč bylo možná „to nejlepší“, co se Turecku mohlo stát. „Poprvé Turci poznali, co je to pravá demokracie. Stoupenci všech čtyř politických stran se spojili, což je úžasné. Pokus o státní převrat je možná to nejlepší pro demokracii v Turecku,“ říká Kundur.

V noci z pátku na sobotu se pokusila část turecké armády o puč, vyzvala obyvatelstvo, aby nevycházelo do ulic. Lidé přesto vyjádřili podporu prezidentu Erdoganovi a pučisté neváhali při prosazování svých cílů použít brutální násilí. Svět šokovaly záběry armádní helikoptéry, která střílela do bezbranných civilistů.

Erdoganovi vyjádřila podporu i Evropa v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (61). Merkelová prostřednictvím svého mluvčího na Twitteru uvedla, že v Turecku musí být respektován ústavní pořádek a musí být učiněno vše na ochranu lidských životů. K návratu k ústavnímu pořádku v Turecku vyzval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Turecko je pro EU klíčový partner při zvládání uprchlické krize. Dohoda, která zajišťuje deportaci běženců z řeckých uprchlických táborů zpět do Turecka, výrazně snížila počty imigrantů proudících touto trasou do Evropy. Utečenci nyní upřednostňují riskantnější cestu z Libye do Itálie. Přesto – oproti minulému roku letos do Německa zatím dorazilo jen čtvrt milionu uprchlíků. Loni to bylo v létě skoro dvojnásobek.

Turecko jako sekulární stát: Oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

reknirmareno ( 16. července 2016 16:49 )

.

co-teda ( 16. července 2016 11:08 )

Erdoganovi vyjádřila podporu i Evropa v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (61). ?????? Už se staví oficiálně do čela Evropy. Je to napováženou. Z této Německoevropské říše taky nevzejde nic dobrého. Důkazy? Východoněmecká svazačka ve spojení s alkoholikem.

Zobrazit celou diskusi