Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Merkelová, Tusk i Řekové vzkázali Turkům: Buďte věrní své vládě, odolejte puči

16. července 2016
08:34

Podporu demokraticky zvolené turecké vládě vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová i řecký premiér Alexis Tsipras. Reagovali tak na pokus části turecké armády o státní převrat. K návratu k ústavnímu pořádku v Turecku vyzval i předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle něj budou dopady pokusu o puč klíčové pro celý region i pro vztahy Turecka s Evropskou unií.

Merkelová prostřednictvím svého mluvčího na Twitteru uvedla, že v Turecku musí být respektován ústavní pořádek a musí být učiněno vše na ochranu lidských životů. Kvůli situaci v zemi je v úzkém kontaktu s německými ministry zahraničí a hospodářství.

„Vláda a řecký lid pozorně sledují vývoj v Turecku a stojí na straně demokracie a ústavního pořádku,“ uvedl řecký premiér Tsipras na Twitteru. Podporu už ve zprávě vyjádřil Tsipras i svému tureckému protějšku, uvedla mluvčí aténské vlády. Dnes se chce podle ní premiér co nejrychleji spojit i s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Řecko jako sousední země a tradiční rival vývoj v Turecku bedlivě sleduje. Ministr obrany Panos Kammenos ještě v noci svolal zasedání generálního štábu.

Donald Tusk, který je na summitu evropských a asijských zemí ASEM v mongolském Ulánbátaru, prohlásil, že napětí nelze řešit zbraněmi. „Turecko je klíčový partner Evropské unie. EU plně podporuje demokraticky zvolenou vládu, státní instituce země a právní stát. Vyzýváme k okamžitému návratu k tureckému ústavnímu pořádku,“ dodal.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE >>

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v prohlášení během noci vyzval ke „klidu a zdrženlivosti a k plnému respektování tureckých demokratických institucí a ústavy“. Připomněl, že „Turecko je cenným členem NATO“.

Prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka se vyjádřil také prezidentt ČR Miloš Zeman. "Pro prezidenta je důležité, aby nedošlo k velkému krveprolití a aby byly zachovány demokratické principy v Turecku," uvedl mluvčí v rádiu Impuls.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 16. července 2016 19:28 )

Kráva Merkelová po tom všem, co způsobila s invazí muslimů by chodit kanálama a ne udělovat moudra.

Zobrazit celou diskusi