Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Mayová do funkcí dosazuje „brexitovce“. Kritiku schytala za Johnsona

Autor: ČTK - 
14. července 2016
20:37

Nová britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek rozšířila svůj kabinet mimo jiné o Elizabeth Trussovou, která bude první ženou v čele ministerstva spravedlnosti. Rozloučit s vládní funkcí se ale musel dosavadní ministr spravedlnosti Michael Gove. Média si povšimla, že Mayová na klíčové funkce povolává zastánce brexitu, čímž na ně přenáší břímě odchodu Británie z EU. Rozporuplné reakce vyvolává jmenování Borise Johnsona ministrem zahraničí.

Vedle Trussové pozvala Mayová do vlády ještě další dvě ženy, již ve středu to byla Amber Ruddová jako ministryně vnitra a ve čtvrtek Justine Greeningová jako ministryně školství. Naopak odvoláni byli Gove, kterého média kvůli jeho postupu proti Johnsonovi považují za zrádce, či dosavadní ministři kultury, médií a sportu John Whittingdale a školství Nicky Morganová.

Z kabinetu odchází také ministryně pro Severní Irsko Theresa Villiersová, které sice Mayová nabídla jinou funkci, tu ale Villiersová odmítla. Post si naopak udržel ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Britská i zahraniční média rozsáhle komentují první kroky Mayové v roli premiérky. Shodují se v tom, že ministerská předsedkyně přenesla břímě odchodu z EU na bedra zastánců brexitu, neboť je povolala do klíčových funkcí. Tisk se však pozastavuje nad jmenováním Johnsona, podle bulvárního deníku Daily Mirror tento krok učinil ze Spojeného království šaška. The Daily Telegraph to naopak považuje za výborné rozhodnutí.

Odchod z EU za rok a půl

David Davis, který se stal ministrem pro odchod z EU, očekává aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o reformě EU na sklonku letošního roku, formální vystoupení země z Unie pak někdy v prosinci 2018. Davis to nastínil v pondělí v článku na portálu ConservativeHome, web ve čtvrtek příspěvek znovu vydal, neboť z řadového poslance se mezitím stal klíčový člen kabinetu.

Podle Davise je nutné se na rozhovory nejdříve důkladně připravit. Český premiér Bohuslav Sobotka míní, že by hlavní agendou evropských jednání v příštích měsících neměly být záležitosti kolem brexitu.

Mezitím nový britský ministr financí Philip Hammond oznámil, že je rozhodnut učinit vše pro to, aby stabilizoval britskou ekonomiku a aby navrátil důvěru na finanční trhy. Prozatím vyloučil zavedení nouzového rozpočtu.

Již středeční jmenování Mayové premiérkou zmírnilo nervozitu na finančních trzích a pomohlo libře dosavadní vysoké ztráty vůči dolaru zmírnit. Britská centrální banka ve čtvrtek ponechala svou základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta. Trhy přitom všeobecně očekávaly, že ji sníží.

Mayová již dostává první pozvání ke státním návštěvám, učinila tak například německá kancléřka Angela Merkelová.

bizon_pepa ( 15. července 2016 05:01 )

Pěkné. To si zase Juncker musel dát hned skleničku na posilněmí.

Zobrazit celou diskusi