Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přešlap Britů? Izraelská exministryně na koberečku kvůli válečným zločinům

Autor: mb - 
6. července 2016
08:01

Britská policie se zachovala velmi nestandardně – obešla diplomatické kanály a pozvala si bývalou izraelskou poslankyni Tzipi Livni na výslech kvůli údajným válečným zločinům, kterých se měla dopustit v roce 2008. Tehdy politička zastávala funkci ministryně zahraničí, vicepremiérky a byla též členkou bezpečností rady státu. Jeruzalém už Londýnu vzkázal, aby se podobné „chyby“ neopakovaly.

„Od Spojeného království jako klíčového spojence bychom očekávali jiné chování. Izrael udělá vše, co je v jeho silách, aby ochránil své občany před cynickým a politickým zneužíváním právního systému,“ stojí v prohlášení izraelského ministerstva zahraničí.

Jeruzalém takto podrážděně reagoval na akce britského Scotland Yardu, který si pozval Tzipi Livni na „výslech“. Učinil tak navíc velmi nestandardním způsobem, britská policie ignorovala diplomatické kanály a e-mail zaslala přímo političce. I když měl být výslech „dobrovolný“, panovaly obavy, že by Livni mohli po příjezdu do Británie zatknout.

Izraelská exministryně je v současné době na konferenci pořádanou tamní židovskou komunitou a Jeruzalém se postaral o to, aby návštěva političky dostala status „speciální diplomatické mise“ a Livni tak získala imunitu.

Snaha obejít diplomatické kanály a vyslýchat izraelskou političku vyvolala doslova znechucení u šéfa Izraelské strany práce Isaaca Herzoga, který vyzval Londýn, aby se podobné snahy již neopakovaly. „V kontextu posledních několika dní, kdy byla palestinskými teroristy zavražděna 13letá izraelská dívka a rabín, toto předvolání zesměšňuje volání britské vlády po sjednocení v boji proti radikálnímu islamistickému teroru,“ prohlásil Herzog.

Tzipi Livni měla být vyslýchána kvůli třítýdenní vojenské operaci Lité olovo v Pásmu Gazy. Vojenský konflikt byl namířen proti příslušníkům Hamasu a během operace zemřelo na straně Palestinců 1300 lidí, z toho však většina civilistů. Další tisíce byly zraněny. Na straně Izraele padlo 13 lidí.

Za snahou vyslýchat izraelské politiky kvůli údajným válečným zločinům stojí v Británii v drtivé většině propalestinské spolky, které mají v zemi poměrně vysokou podporu, jak mezi studenty vysokých škol, tak mezi muslimskou komunitou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi