Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Británie hledá premiéra: K moci se dere „podpantofláč“ Gove, Boris Johnson to vzdal

Autor: ČTK, mb - 
30. června 2016
14:25

Británií po rozhodnutí o brexitu cloumají politické otřesy. David Cameron coby premiér skončí, na jeho místo se derou jiní. Včetně nynějšího ministra spravedlnosti Michaela Govea (48). Ten je však terčem posměšků poté, co mu manželka „radila“, co má dělat. Dosud stál za Borisem Johnsonem (52), jedním z vůdců kampaně pro brexit. Gove se však proti němu obrátil a Johnson nakonec oznámil, že se o post šéfa konzervativců, potažmo premiéra ucházet nebude.

Jeden z největších zastánců vystoupení Británie z EU Boris Johnson na tiskové konferenci Brity překvapil. Oznámil, že nechce být premiérem. A to krátce před polednem místního času (13:00 SELČ), do kdy byl termín pro uzavření kandidátky pro nového šéfa konzervativců.

Bývalého starostu Londýna Borise Johnsona přitom analytici, média i sázkové kanceláře předem považovali za jednoho z favoritů klání. „Po konzultacích s kolegy a s ohledem na situaci v parlamentu jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já,“ řekl však Johnson o premiérské kandidatuře.

Johnsonovi v uplynulých dnech vyjádřila pro případnou kandidaturu podporu řada předních konzervativců. Do středy mezi nimi byl i nynější ministr spravedlnosti Michael Gove, který však nyní sám ohlásil kandidaturu. „Opakovaně jsem prohlásil, že nechci být premiérem. To byl vždy můj názor. Ale události od minulého čtvrtka na mě vážně dolehly,“ uvedl Gove.

Na veřejnost unikl e-mail: Manželka Goveovi radila, co má dělat

Gove tak nyní otočil, šéfem konzervativců a potažmo premiérem by se stal rád. Mluvil o tom již tehdy, kdy ještě Boris Johnson stále připadal v úvahu.

„Respektuji a oceňuji všechny kandidáty na vedení. Obzvláště jsem pak chtěl pomoci vybudovat tým, který bude stát za Borisem Johnsonem, aby nás politik, který vyzýval k odchodu z Evropské unie, mohl vést k lepší budoucnosti. Neochotně jsem si ale uvědomil, že Boris nemůže poskytnout takové vedení a sestavit takový tým, který by zvládl nadcházející úkoly,“ vysvětloval však Gove.

Překvapivou kandidaturu Gove oznámil jen krátce poté, co ve středu na veřejnost unikl e-mail od jeho ženy Sarah Vineové. V dopise nazvaném „Nápady“ instruovala svého manžela, aby byl k Johnsonovi tvrdý a vymohl si od něj příslib funkce ještě předtím, než ho podpoří.

„Podrobnosti mohou být dohodnuty později, ale bez něj (příslibu) nebudeš mít žádné páky,“ radila Vineová. Také svého manžela upozornila na to, že Johnsona nemají v oblibě šéfredaktor listu Daily Mail a mediální magnát Rupert Murdoch, kterému patří konzervativní deník The Times.

Manželčiny rady pro Govea se však v Británii staly terčem posměšků. „Dnes ráno jsme se naučili mnoho věcí. Jednou z nich je, že Michael Gove poslouchá svou ženu. Jiná je, že je stejně nemilosrdný jako zdvořilý,“ uvedl korespondent BBC James Landale na Twitteru.

List The Guardian v komentáři napsal, že e-mail je dalším z důkazů o prohnilosti britské politiky. Také se pozastavuje nad tím, jak Vineová se svým mužem jedná. V úvahu podle deníku přicházejí dvě možnosti, buď se Gove nyní probral z dvacetiletého spánku a v životě neslyšel o věcech, jako je parlament, nebo ho manželka prostě považuje za úplného idiota.

„Podpantofláč“ Gove „Podpantofláč“ Gove | ČTK, Reuters, EPA

Gove se podle konzervativního poslance o kandidatuře rozhodl zřejmě pozdě v noci. Ještě ve středu v osm hodin večer totiž obdržel od Goveova asistenta textovou zprávu, zda se dnes zúčastní Johnsonova zahájení kampaně.

Krátce po Goveově oznámení učinily stejný krok i náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová (53) a ministryně vnitra Theresa Mayová (59). Již dříve kandidaturu ohlásili ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb (43) a někdejší ministr obrany Liam Fox (54).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi