Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Britský muslim: Brexit je lepší. Kvůli nekontrolovanému přílivu imigrantů

Autor: mb - 
1. července 2016
11:15

Že imigrační otázka hrála důležitou roli v rozhodování řady Britů, je patrné i z postoje Seyda Kamalla (49), muslimského politika z Londýna, který vede britské konzervativce v europarlamentu. Na rozdíl od dosavadního stranického šéfa Davida Camerona však hlasoval pro brexit. Přesto, že i jeho rodiče jsou přistěhovalci. Po referendu mezitím v Británii stoupl počet nenávistných útoků právě proti imigrantům o 500 procent.

„Na obou stranách byly dobré i špatné argumenty. Co se mě týče, moji oba rodiče jsou imigranti, kteří do Británie přišli ze zemí mimo EU. A já bych si přál, abychom se ke všem imigrantům chovali stejně a bez ohledu na to, zda jsou z EU, nebo ne… Jenže dokud jsme v EU, nemůžeme mít efektivní, férovou kontrolu nad naší imigrační politikou,“ zdůvodnil Kamall své rozhodnutí v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nesouhlasí prý totiž s nekontrolovatelným pohybem lidí mezi Británií a EU. A přál by si, aby se ke všem migrantům chovali Britové stejně, bez ohledu na to, zda jsou z Austrálie, Rakouska či Balkánu.

Podobný postoj není mezi příslušníky neevropských menšin v Británii ojedinělý. Těmto lidem vadí, že Evropané nečelí žádným překážkám při vstupu do Británie a zapojení do života země. Tato „nespravedlnost“ přiměla mnohé Neevropany s britským pasem hlasovat pro odchod z Evropské unie.

To potvrzuje i muslimský politik, jehož rodiče byli Indové z Guyany, kteří do Británie imigrovali v 50. letech minulého století. „A co se týče mého původu, je spousta lidí s kořeny mimo EU, kteří jsou opravdu hodně rozzlobení, protože nemohou do Unie dostat své příbuzné. Ne aby tu pracovali, ale na návštěvu. Mají problémy s vízy, je to třeba moc drahé. A ptají se, proč to tak je, že není fér, když to mají lidé z jiných zemí jednodušší,“ svěřil se Kamall Hospodářským novinám.

Ještě před brexitem na sebe muslimský politik upozornil v Evropském parlamentu – ovšem ne zrovna lichotivým způsobem. V dubnu letošního roku při debatě o terorismu ukázal belgickému expremiérovi Guy Verhofstadtovi (63) vulgární gesto silně připomínající onanii.

Verhofstadt následně na sociální síť Twitter napsal: „Takhle vypadá zoufalství“.

Británie nyní doufá, že vyjedná takovou dohodu s EU, která jí umožní volný přístup na evropský trh a zároveň omezí migraci. Evropská unie už ale varovala Londýn, že si „nelze vybírat třešničky na dortu“ a Británie musí hrát fair play. Pokud chce volný přístup na trh, musí respektovat všechny čtyři základní pilíře – svoboda pohybu lidí, služeb, zboží a kapitálu.

V Británii stoupl počet útoků proti imigrantům

Zatímco je Británie ochromena po brexitu politickou krizí a hledá nového šéfa konzervativců a tím i premiéra, v zemi stoupl počet rasistických útoků o stovky procent. Terčem útoků jsou jak Evropané, tak lidé neevropského původu. Většinou jde o slovní útoky, komentáře, ale výjimkou nejsou ani fyzická napadení.

K jednomu takovému útoku došlo v Manchesteru v tramvaji, kde si tři mladíci vyhlédli bývalého vojáka USA Juana Jassa. Nehledě na jeho americký přízvuk útočníci požadovali, aby byl „deportován“. „Jsi hnusný malý imigrant, vrať se do Afriky,“ křičeli na muže. Policie již podezřelé zadržela a nyní incident vyšetřuje.

I když Britové v referendu hlasovali pro odchod z Unie, Londýn zatím formálně proceduru nezahájil. Očekává se, že vyjednávání o odchodu potrvá minimálně dva roky. V úvahu přichází to, že Británie dojedná podobnou dohodu, jakou má Norsko, Island či Švýcarsko. Tyto země ovšem musí respektovat pravidla EU bez toho, aniž by se mohly podílet na utváření pravidel určujících fungování Evropské unie.

noacojezase ( 1. července 2016 16:16 )

EU je po LS nedemokratická, stává se nekonkurence schopná a jestli se po odchodu VB nereformuje bude lepší z ní vypadnout.

ohrazenice ( 1. července 2016 11:59 )

Nemůže bít nic horšího než příliv muslimů do Evropy. VB na odchodu z EU může jenom vydělat. Ztratit nemůže vůbec nic. Když cenzurovaný Blesk povolil diskuzi tak se zajedˇte podívat do Berlína. Muslimové tam jsou přes rok ale nic nenasvědčuje tomu že by měli zájem o práci. Natož se integrovat to spíš se budou muset přizpůsobit Berlíňané muslimům a vydělávat na jejich nákladný život.

ivoadler ( 1. července 2016 11:56 )

Vlna nějakých exitů teď není na místě. Vždyť ani nevíme, co to přinese jak Británii, tak EU. Ale pokud bude EU stejná, jako je dneska, tak jsem pro odchod. Žádný Juncker mi nemá co poroučet. Ten pán by měl zmizet.

1pepan ( 1. července 2016 11:34 )

EU je opičárna, nebo společenství států. V tom případě může sralbotka vyhlásit referendum o Czexit ještě dnes, čeho se bojí.

Zobrazit celou diskusi