Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Špinavá dě*ko.“ Muslimskou servírku napadli, prodávala alkohol v ramadánu

Autor: mb - 
9. června 2016
14:11

Na jihu Francie ve městě Nice zmlátili dva muži číšníci. Důvod? Dělala svou práci, prodávala alkohol. To se ale útočníkům nelíbilo, protože začal postní měsíc ramadán, kdy se muslimové postí. Ženu nejdříve zasypali nadávkami, o chvíli později již servírka ležela zmlácená na podlaze. Policie identifikovala jednoho z pachatelů jako nelegálního imigranta, ale zatím se radikály nepodařilo dopadnout.

„Byla jsem sama v restauraci, když zničehonic ke mně přišli dva muži. Ukázali na lahve s alkoholem, které jsem měla za barem, a jeden z nich mi arabsky řekl: ‚Měla by ses stydět, prodáváš alkohol během ramadánu‘,“ popsala incident 30letá žena, která si přeje zůstat v anonymitě.

„Kdybych byl Bůh, tak bych tě oběsil,“ procedil pak jeden z mužů, ale žena se nenechala zastrašit a odpověděla: „Ty nejsi Bůh, abys mě soudil.“ To ovšem byla chyba. Muži jí začali sprostě nadávat, servírku označili za „špinavou dě*ku“. Pak se jeden z nich k žene přiřítil a vlepil jí takovou facku, že žena okamžitě upadla na podlahu.

Otřesená číšnice nakonec zavolala policii, incident naštěstí zachytila bezpečnostní kamera. „Celý útok zaznamenala naše kamera, záznam jsem předal policii,“ prozradil médiím majitel baru Nacim.

Oběť radikálů je přitom sama muslimka, pochází z Tuniska. „Doma v Tunisku jsem dělala stejnou práci a nikdy jsem neměla nejmenší problém. Nikdy by mě nenapadlo, že mě kvůli podávání alkoholu napadnou ve Francii,“ prozradila médiím servírka.

Policie záhy identifikovala jednoho z útočníků jako nelegálního imigranta, který už se dříve dostal do hledáčku policie. Úřady však zatím ani jednoho z mužů nezadržely.

Francie patří v Evropě mezi země s největší muslimskou populací, islám vyznává zhruba 10 procent populace. V souvislosti s teroristickými útoky a migrační krizí v zemi posilují politické strany s protipřistěhovaleckou politikou. Asi největší úspěchy zaznamenala Národní fronta političky Marine Le Penové (47).

Politici varují před ghettoizací společnosti, ale zároveň odmítají plošné obviňování muslimů. „Salafisté (radikální muslimové) tvoří mezi muslimy v naší zemi pouze jedno procento populace, ale jejich nauka dominuje sociálním sítím,“ podivoval se francouzský premiér Manuel Valls (53).

Francie je po teroristických útocích z loňského listopadu stále ve výjimečném stavu. To prý pomáhá bezpečnostním složkám předcházet teroristickým útokům. V zemi má v pátek začít fotbalový šampionát Euro 2016 a radikálové na sociálních sítích mezitím vyzývají muslimy, aby během ramadánu zaútočili na „nevěřící“ v Evropě i USA.