Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šéf českých muslimů: Nevěřím, že za útoky v Paříži je Islámský stát

Nebyli to muslimové. Jestli to byl IS, pak spolupachatelem jsou Izrael a USA, tvrdí šéf Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas.
Nebyli to muslimové. Jestli to byl IS, pak spolupachatelem jsou Izrael a USA, tvrdí šéf Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas.  (Autor: TV Barrandov/ČTK)
Autor: David Klempíř - 
15. listopadu 2015
05:00

Přestože se ke krvavým útokům v Paříži přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), šéf Muslimské unie v ČR Muhamed Abbas nevěří, že za útoky stojí muslimové. „Pokud to byl IS, pak spolupachatelé jsou Izrael a USA,“ řekl v sobotu pro Blesk.cz. Abbas útoky jako takové odsoudil, ovšem přidal zajímavou teorii.

„Bez ohledu na to, kdo to udělal, je zabíjení civilistů, kteří nejsou vojáky ve válkách, odsouzeníhodné,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Zároveň však dodal, že zatím není jasné, kdo za útoky stojí. A to i přesto, že se k nim přihlásil Islámský stát. „Zatím jsou všechno jen předčasné spekulace. Je to stejné, jako bych poslal anonym, že za útoky stojí někdo konkrétní. To přece není důkaz.“


Ať už zabíjel v Paříži kdokoliv, muslimové to podle Abbase nebyli. „Nevěřím tomu,“ řekl doslova.

Podle Abbase se obdobná zkratka vedoucí k muslimům opakuje po každém podobném útoku. „Stalo se něco? Byli to muslimové. Nakonec ovšem nikdy není dopaden skutečný viník. Kdo byl zatčen po 11. září? Kdo byl zatčen po útocích v Londýně nebo v Madridu?“

Po těchto útocích byli podle ředitele Muslimské unie zadrženi většinou Maročané, ovšem ti byli posléze propuštěni a vyhnáni do Maroka. „Média ráda píší v těchto souvislostech o muslimech. Já si ale myslím, že skutečného viníka nikdy nenajdeme,“ dodal.

Video z útoku:

Video útok - reuters
Video se připravuje ...
 

Že se k útoku přihlásil Islámský stát, podle Abbase nerozhoduje. Tato organizace je totiž prý financována ze západních zdrojů. „Když dobře hledáte na internetu, zjistíte, že je IS podporován Izraelem, jejich rozvědkou Mosadem a USA.“ Údajně to vyplývá z „toho správného“ zpravodajství na internetu.

Muhamed Abbas předkládá i jeden důkaz: „Kdy začal Islámský stát řádit? Po útocích na Gazu, když jednotlivé státy začaly uznávat Palestinu. Nevěřím, že někdy dopadneme pravé pachatele. Ale jestli to byl skutečně ISIS, tak je spoluviníkem Izrael a USA,“ uzavřel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině