Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Assad vzkázal Francii: Útok je výsledek vaší politiky

Autor: ČTK ljš - 
14. listopadu 2015
12:46

Francie si zažila to, co my prožíváme už pět let. Syrský prezident Bašár Assad přirovnal teroristický útok v pařížských ulicích, restauracích a klubech k násilí, které v posledních letech sužuje jeho válkou zmítanou zemi.

Podle agentury AFP Assad delegaci francouzských poslanců sice kondoloval, ale řekl, že útoky jsou výsledkem politiky země. „Včera si Francie prožila to, co my prožíváme posledních pět let,“ řekl podle francouzských novinářů, kteří politiky v Sýrii doprovázejí.

Podle prezidenta Hollanda byly útoky naplánovány a zorganizovány v zahraničí s pomocí poskytnutou ve Francii. „To, co se stalo včera (v pátek) je válečný akt, který byl spáchán teroristickou armádou DAIŠ (IS). Byl připraven, zorganizován, naplánován v cizině s pomocí zevnitř, což se objasní při vyšetřování,“ řekl.

Útoky označil za „naprosté barbarství“ a řekl, že „Francie bude nelítostná“. Ještě v noci ujistil, že vláda přijme veškerá opatření nezbytná k zajištění bezpečnosti občanů. Ode dneška platí výjimečný stav, který umožňuje policii omezovat dopravu i pohyb lidí, provádět domovní prohlídky a uzavřít také státní instituce.

„Rodiny truchlí a jsou v tísni. Země trpí,“ řekl Hollande předtím, než ohlásil třídenní smutek. Ve Versailles se v pondělí sejdou mimořádně obě komory parlamentu, což Hollande, který tam promluví, označil za shromáždění národa v těžké zkoušce.

„Bráníme svou vlast, ale také mnohem víc, totiž hodnoty lidství. Francie dokáže tuto odpovědnost nést,“ řekl slavnostním tónem Hollande. Vyzval Francouze k jednotě, spojenectví a také zachování chladné krve.

Pařížské atentáty vyvolaly zděšení v celé Evropě a mnoho vlád včetně české na dnešek svolalo krizové štáby. Nebezpečí teroristického útoku bylo v Británii zvýšeno na druhý nejvyšší stupeň. Podle posledních údajů si útoky vyžádaly 128 mrtvých, 99 lidí je v kritickém stavu v nemocnicích.

moiaza ( 1. prosince 2015 10:31 )

Assad má jen částečnou pravdu. Ty svinstva jsou důsledkem celosvětové politiky. Především USA, EU. Rusů se nechci zastávat. Oni jen reaguji na rozpínavost USA armády. Když se jim amíci nebezpečně přiblížují, nedivím se, že takto reaguji. Chtějí amíkum jen říci, že si nenechají kálit na hlavu. Je o především USA, kdo řinčí zbraněmi a místo jednání s Rusy o odzbrojování, se pouští do zbrojních dostihu. Ono totíž ekonomika USA je postavená především na zbrojním průmyslu. Celý svět je nějaký divný. Sedíme na sudu dynamitu. A EU v tom všem plave a neví si rady. Drtivá většina obyčejných lidí válku nechce. Jen mocichtiví politici šermuji zbraněmi. Jsem důchodce a za svůj život nepamatuji byť jen krátkou chvílí, kdy by USA nikde neválčili.

gogo ( 15. listopadu 2015 16:04 )

Nezbývá, než s Assadem souhlasit. Francie se podílela na barbarské americké likvidaci Libye, čímž se de facto podílela i na vzniku ISILu. A tak se naplnilo bohužel přísloví : Kdo seje vítr, sklízí bouři...

jiznicechy ( 15. listopadu 2015 13:23 )

Nemyslete si, zase vylezou. Už jsem včera od jednoho z nich četl, že právě tím více musíme pomáhat uprchlíkům, protože právě před tím oni utíkají - máme prý společného nepřítele!!!!! Co k tomu dodat?

eliska963852 ( 15. listopadu 2015 07:54 )

Od dobytka Assada, který používá proti vlastním lidem bojový plyn, to sedí.

bb88 ( 14. listopadu 2015 18:18 )

přesně tak. hnus.

Zobrazit celou diskusi