Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci v Německu spáchali skoro 70 tisíc trestných činů, nešlo ale o Syřany

Autor: ČTK, Mii - 
9. června 2016
11:29

Migranti, kteří momentálně žijí v Německu, spáchali v prvním čtvrtletí letošního roku 69 000 trestných činů. Vyplývá to z údajů o kriminalitě přistěhovalců, které zcela poprvé zveřejnil Spolkový kriminální úřad (BKA). Podle ministerstva vnitra však není zločinnost mezi žadateli o azyl vyšší než mezi Němci. Nejvyšší zastoupení mají ve statistice migranti z Balkánu, Gruzie či Maroka, naopak kriminalita Syřanů či Iráčanů je poměrně nízká.

V loňském roce přišlo do Německa téměř 1,1 milionu migrantů. Kriminalisté údaje o zločinnosti mezi nimi zveřejnili zcela poprvé. Přímé srovnání s daty z minulých měsíců tak není možné a podle mluvčí BKA zatím nejsou k dispozici ani údaje ukazující trestnou činnost německých občanů v prvním čtvrtletí letošního roku. Ministerstvo tedy při porovnání vycházelo z údajů loňského roku.

Přistěhovalci nepáchají více trestné činnosti než Němci, uvedla mluvčí ministerstva vnitra s odkazem na zprávu BKA. Nové údaje podle ní přispějí k „věcné debatě“.

Ve statistice je mezi pachateli či podezřelými nadprůměrně vysoký počet občanů Srbska a dalších západobalkánských zemí, Gruzie a tří severoafrických států: Maroka, Alžírska a Tuniska. Naopak kriminalita mezi migranty ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku je vzhledem k jejich počtu podprůměrná.  

Německý deník Die Welt v případě překvapivě vysoké zločinnosti občanů Srbska upozorňuje na fakt, že velká část zločinců se srbskými pasy jsou ve skutečnosti obyvatelé Kosova, kteří působí v albánských mafiích v Německu. Srbsko nadále považuje Kosovo za svou součást, a obyvatelům země tak bez průtahů nabízí své dokumenty totožnosti.

Specifickým problémem je pak také kriminalita balkánských Romů, která ovšem není ve statistikách BKA nijak zvlášť oddělena od zločinnosti příslušníků majoritní společnosti konkrétních zemí. 

Němečtí konzervativní politici tvrdí, že většina lidí ze států, jako je Srbsko či Gruzie, kteří nemají šanci v Německu azyl získat, podávají žádost jen proto, aby v době do jejího vyřízení mohli v Německu pobývat a páchat trestnou činnost. 

Nejvíce zastoupené byly mezi migranty ze všech trestných činů krádeže, následované podvody a falšováním úředních listin. Zhruba čtvrtina trestných činů představuje ublížení na zdraví a zločiny proti osobní svobodě, pod čímž se skrývá například vyhrožování nebo vydírání. Sexuální delikty a vraždy či zabití tvoří pouhé procento všech trestných činů migrantů ve statistice.

salto ( 9. června 2016 15:45 )

Asi jsem xenofob a rasista, ale braňme svou civilizaci

duchodcel ( 9. června 2016 12:32 )

nespáchali víc trestných činu než Němci, ale Němcu je dvacet milionu a uprchlíku milion

marianskelazne ( 9. června 2016 11:59 )

evidentne to je jeste malo, aby konecne pochopili...nebojte, bude hur..

Zobrazit celou diskusi