Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První transplantace hlavy k tělu: Rusa „vyšoupl“ čínský dobrovolník

Autor: mb - 
17. května 2016
11:35

Přišít lidskou hlavu na cizí tělo. S takovým záměrem vzbudil už dříve rozruch italský neurochirurg Sergio Canavero. Měl dokonce dobrovolníka, přihlásil se mu muž z Ruska. Toho ovšem nyní vyšoupl Číňan, chirurg dal nejmenovanému muži přednost kvůli „biologickým a etickým důvodům“.

„Uvažujeme o termínu okolo Vánoc roku 2017, transplantace proběhne v Číně. Čínský tým už experimentoval na lidských mrtvolách, aby vypiloval techniku,“ prozradil italský neurochirurg Canavero.

Canavero v lednu se svým čínským kolegou Xiaoping Renem úspěšně transplantoval hlavu na tělo opice. I když opice operaci přežila, byla z etických důvodů po 20 hodinách usmrcena. Canavero navíc neučinil nejtěžší část operace, vůbec se nepokusil o propojení nervů s míchou a opice by tak byla beztak paralyzována.

První transplantace těla k hlavě: Rusa vyšoupl čínský dobrovolník První transplantace těla k hlavě: Rusa vyšoupl čínský dobrovolník | Twitter

Neurochirurg ale slibuje, že v případě lidského odvážlivce bude vše naprosto jinak. Ihned po operaci prý bude pacient komunikovat se svým okolím a po jednom roce „intenzivní fyzioterapie“ by měl dotyčný schopen vést plnohodnotný život.

Odborníci však berou vyjádření Itala s rezervou. „Je to jen PR. Až to bude zveřejněno v odborném časopise, pak mě to bude zajímat. Zatím je to nesmysl,“ říká bioetik Arthur Caplan z New York University.

Sergio Canavero kritiky odmítá: „Máme dostatek poznatků, abychom to zkusili. Lidé by si měli přestat myslet, že je to nemožné. Je to naprosto možné a my na tom pracujeme.“

Otazníky ovšem vzbuzuje i náhlá výměna prvního pacienta. Původně jím měl být Rus Valerij Spiridonov, který trpí Werdnig-Hoffmanovou chorobou a je upoután na vozík. Italský neurochirurg však nyní dává zatím anonymnímu čínskému odvážlivci.

MARTINBENES37 ( 17. května 2016 12:15 )

aktálně, NÁBYTEK KOLINA, SPUSTIL NA NETU NEJVĚTŠÍ ESHOP S NÁBYTKE, MASAKR NEJVĚTŠÍ VÝBĚT, BEZKONKURENČNÍ CENY , SLEVY 50% NA VYBRANÝ SORTIMENT A BONUS, PRO DNEŠNÍ KUPUJÍCÍ DALŠÍCH 25% !! http://www.nabytekkolina.cz/kategorie-produktu/kuchyne/kuchynske-linky-260-cm/ NABYTEKKOLINA.CZ VYUŽIJTE DNEŠNÍ SLEVY NA PLNO !!!

Zobrazit celou diskusi