Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Klausovu schovanku“ rozohnil přístup Merkelové: Islám u nás nemá co dělat

Autor: všm - 
30. dubna 2016
10:55

Islám je neslučitelný s ústavou a v Německu nemá co dělat. Myslí si to předsedkyně nové strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová, která to uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny. Vycházející hvězda německé politiky, o které se pochvalně zmiňuje i český exprezident Václav Klaus, rovněž zkritizovala otevírání náruče uprchlíkům a vyjádřila přání znovu zavést hraniční kontroly.

„Způsob, jakým chápe islám politiku, je skutečně neslučitelný s naší ústavou a v Německu nemá místo,“ popsala Petryová. 

Dokud budou prý islámští představitelé v mešitách kázat, že je jejich víra nadřazená křesťanství anebo židovství, nebudou respektovat práva žen a menšin a budou považovat kamenování za normální, tak bude islám v rozporu s každou západní demokracií. Politička ale dodala, že je třeba rozlišovat mezi asimilovanými muslimy a radikály. Nelze vše házet do jednoho pytle. 

Vůči radikálům podle ní Německo zaujalo příliš měkký a submisivní přístup. „To, že třeba školky ruší tradiční oslavy, aby se nedotkly pocitů muslimských dětí, že jsou zaváděny muslimské svátky, že se uvažuje o oddělených časech, kdy mohou veřejné bazény navštívit muži a ženy, to vše ukazuje plíživý zánik naší kultury,“ varovala v rozhovoru pro LN šéfka AfD.

Petryová: Zavřeme hranice, škoda to nebude

Špatný přístup zaujala německá vládnoucí garnitura, hlavně kacléřka Angela Merkelová, údajně i k uprchlické krizi. Právě toto téma pomohlo AfD ve volebních preferencích. 

„Nikdy neměl být povolen zcela neregulovaný příliv běženců do země. Vždyť naše vláda svého času v podstatě pozvala všechny běžence z celého světa, aby přišli do Evropy a speciálně do Německa,“ kritizovala nechápavě Petryová.

Srovnávání dnešní situace s tou na podzim roku 1989, kdy prchaly tisíce východních Němců na Západ, je prý zcela mimo realitu. Současná krize totiž údajně není krizí „uprchlickou“, ale „migrační“.

„Vždyť je přece známo, že syrským válečným uprchlíkům v táborech v Turecku nebo Libanonu je bráněno v návratu domů, protože by Turci přišli o lukrativní platby od OSN a EU. Víme také, že velká část lidí, kteří k nám přišli, nejsou uprchlíky utíkajícími před válkou nebo politickým pronásledováním, ale jsou to běženci, kteří cestují na azylovém tiketu za lepším životem,“ okomentovala politička.

Místo uprchlíků bychom měli přijmout Snowdena?

Navrhuje tak z krátkodobého hlediska zastavit žádosti o azyl, zrušit sociální dávky, vyhostit nelegální přistěhovalce a zrušit evropskou azylovou směrnici. Směrnice totiž staví uprchlíky a politicky pronásledované na stejnou úroveň, což je podle ní špatně.

„Naopak lidé, které bychom měli s ohledem na demokratické principy skutečně přijmout, jako například Edwarda Snowdena, se na tento liberální azylový zákon odvolat nemohou, což dokládá chybu celého systému,“ upřesnila Petryová.

Jako pozitivní by viděla i znovuzavedení hraničních kontrol. Náklady na bezpečnostní opatření uvnitř evropských zemí totiž dle ní převýší přínosy volného pohybu. 

AfD vznikla v únoru 2013. Upozornila na sebe v polovině března, kdy dosáhla hned napoprvé dvouciferných výsledků v trojích regionálních volbách. U Němců se prosadila díky své protiuprchlické rétorice a euroskepticismus. Někteří z jejích představitelů jsou označováni kvůli svým výrokům jako extremističtí.  Například šéf strany v Durynsku Björn Höcke varoval před údajnou „expanzivní rozmnožovací strategií Afričanů“.

Šéfku AfD zradil před stranickými kolegy střevíc. Podívejte se, jak se s tím popasovala: