Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Záhada bermudského trojúhelníku: Zmizely 2 děti, našel se jen mobil

Autor: lm - 
28. dubna 2016
14:39

Bermudský trojúhelník si připsal další záhadu. Loni se dva 14letí teenageři vydali na plavbu u Floridy, ale domů se už nevrátili a nikdo neví, co se s nimi stalo. Letos v březnu objevili námořníci jejich opuštěný člun přes tisíc kilometrů daleko. Na palubě byl telefon jednoho z mladíků.

Austin Stephanson a Perry Cohen (oba 14) se vydali rybařit 24. července 2015 z floridského města Jupiter. Kamarádi byli zkušení rybáři a na moře se spolu vydali už mnohokrát, ale tahle plavba se jim nejspíš stala osudnou. Domů se totiž dodnes nevrátili.

Pátrala po nich pobřežní hlídka a desítky dobrovolníků, ale bezúspěšně. Člun chlapců se podařilo lokalizovat necelých 300 kilometrů od přístavního města, ale na palubě nikdo nebyl. Pobřežní hlídka vyslala loď, která měla člun přitáhnout ke břehu, jenže do té doby šestimetrová loď opět záhadně zmizela.

Člun se opět podařilo najít letos v březnu asi 160 kilometrů od břehů Bermudských ostrovů, tedy přes tisíc kilometrů od Floridy. „Člun znovu objevili a na palubě byl Austinův iPhone,“ uvedl kapitán pobřežní hlídky pro ABC News.

Vyšetřovatelé se nyní pokusí obnovit data na telefonu, což by mohlo pomoci záhadu objasnit. „Pracujeme s výrobcem mobilu. Firma nám velmi pomáhá a snaží se přístroj opět zprovoznit. Oprava telefonu je nejvyšší prioritou, ale bohužel ležel přes osm měsíců ve slané vodě,“ dodal Austinův tatínek Blu.

Experti jsou k tomu ale skeptičtí, slaná voda totiž působí silně korozivně. „Přístroj zřejmě neměl signál. Je proto nepravděpodobné, že ho oba použili. Jestli se ale přesto pokusili odeslat SMS, byly by takové zprávy velmi nápomocné,“ dodal forenzní expert Jonathan Zdziarski pro ABC News. Vyšetřovatelům by rovněž mohly pomoci fotky z telefonu, které by mohly obsahovat GPS údaje, pokud je tedy chlapci pořídili.

Zobrazit celou diskusi