Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

34 tisíc za nejsprostější báseň o Erdoganovi: Britská média se zastala komika

Autor: mb - 
21. dubna 2016
17:39

Britský týdeník Spectator se rozhodl zastat německého komika Jana Böhmermanna (35), kterému ve vlastní zemi hrozí roky vězení za satirickou báseň o tureckém prezidentu Recepu Erdoganovi (62). Časopis vyzývá čtenáře, ať pošlou co nejvulgárnější báseň o Erdoganovi, vítěz dostane tisíc liber (zhruba 34 tisíc Kč).

„Samotný fakt, že Německo zahájilo vyšetřování, které může skončit soudem, dělá ze země Erdoganovu provincii,“ píše se v článku britského konzervativního týdeníku.

Turecký prezident Recep Erdogan si nedávno stěžoval na ironickou píseň, která zazněla na obrazovkách veřejnoprávní televize. Se svou stížností uspěl částečně, německá média píseň servilně stáhla, ale autor nebyl pronásledován.

V případě komika Jana Böhmermanna však Erdogan uspěl. Satirická báseň je pravidelně mazána např. i z oblíbeného serveru YouTube.

Autorovi básně za porušení zákona o urážce cizích činitelů v Německu hrozí až tři roky vězení nebo peněžitá pokuta. V případě prokázání nactiutrhání se může odsouzený za mříže dostat až na pět let. V básni mimo jiné zazní, že Erdogan souloží se zvířaty, utlačuje menšiny a řeč se stočí i na mužskou chloubu tureckého prezidenta.

To, že německá vláda souhlasí s pronásledováním komika, odsoudila i lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Samotný britský novinář se domnívá, že nejlepší způsob, jak podpořit pronásledovaného německého komika, je více vulgárních básní o Erdoganovi. „Narodil jsem se jako svobodný Brit a neplatí tu zákony o rouhání takových despotů (jako je Erdogan). Víkend jsem proto strávil psaním neslušných básniček o panu Erdoganovi. Rád bych tedy vyzval všechny čtenáře, aby se ke mně připojili a zúčastnili se soutěže,“ píše Douglas Murray. Vítěz dostane tisíc liber, uzávěrka je v červnu.

rumungro ( 21. dubna 2016 19:12 )

Erdogan není zoofil,on všechny zvířata skutečně,velmi hluboce,miluje.

Zobrazit celou diskusi